Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Dopravní podnik koupil nové autobusy na stlačený zemní plyn za téměř 173 milionů

Dopravní podnik města České Budějovice oficiálně zprovoznil plnící stanici CNG pro novou flotilu autobusů. Za téměř 173 milionů korun bude mít čtyřiadvacet nových vozů na stlačený zemní plyn, kterým nechybí klimatizace, WiFi nebo USB porty.

Dopravní podnik letos pořídí 46 nových autobusů, elektrobusů a trolejbusů za necelých 499 milionů korun. Z pětaosmdesáti procent tuto částku pokryla dotace z Evropské unie. Na stlačený zemní plyn bude jezdit 24 autobusů.

Díky nové plnící stanici CNG bude moct dopravce „tankovat“ vozy přímo v areálu dopravního podniku. Stanici, která vyšla na 27 milionů korun, si podnik zaplatil ze svých zdrojů. „Čekali jsme částku přes 30 milionů korun, takže jsme i něco ušetřili,“ prozradil ředitel dopravního podniku a místopředseda představenstva Slavoj Dolejš, podle kterého je v tuto chvíli nová stanice přiravena i na rozšíření.

Zásobník první stanice na CNG v dopravním podniku pojme 2500 metrů krychlových stlačeného zemního plynu. Výkon kompresorů je téměř šest set metrů krychlových za hodinu.

WiFi a USB porty v nových autobusech

Vozový park tak doplní 19 krátkých vozů a pět kloubových. Podle mluvčího dopravního podniku Viktora Lavičky mají nové vozy nahradit ty, které už nesplňují nové emisní normy. „Obnova vozového parku a zavádění nových technologií vycházejí ze strategických cílů, které naše společnost představila již v roce 2016, kdy jsme se vydali takzvanou chytrou cestou,“ doplnil Slavoj Dolejš. Nové autobusy mají možnost připojení k WiFi nebo nabíjení elektronických zařízení pomocí USB kabelů.

Dopravní podnik, který má nyní 83 autobusů a 57 trolejbusů, je přesvědčen, že autobusy na stlačený zemní plyn přispějí k čistšímu ovzduší ve městě. „Města, jako jsou České Budějovice, musí volit alternativní formy městské hromadné dopravy, protože alespoň částečně vyvažují ekologickou zátěž, kterou způsobuje hustá automobilová doprava,“ potvrdil primátor města Jiří Svoboda.

Co nejvíc oceníte na nových autobusech?

Celkem hlasovalo194 čtenářů

Štítky dopravní podnik, novinky, autobus, České Budějovice, CNG, dopravní společnost, zemní plyn, stlačený zemní plyn, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Vaněk

Je to hříšná myšlenka a už to tady v minulosti bylo, ale možná by bylo lepší přejít na autobusy na stlačený zemní plyn postupně úplně, trolejbusovou dopravu zrušit, nechat jí dožít. Je teď plánována rekonstrukce měníren, zase to bude stát spoustu peněz a trolejbusy zůstanou stále dopravně zranitelné. Uzavírky ulic, dopravní nehody, stržená trolej, výpadky napájení ... Zanedbatelná určitě není ani nákladná údržba, rozšiřování zatrolejování je vlastně navíc, vozovka musí být vybudována pro všechny způsoby dopravy stejně. A pomohlo by to řešit i problémy s pracovní silou, bylo by najednou o 20, 30 ... řidičů víc.

Pátek, 13. dubna 2018, 18:04Odpovědět

Zipe Pezi

Město se snaží, ale kraj zase nic. Tedy kromě privatizací provozu železnic a ničení veřejné dopravy ve prospěch různých Zimolů - aby měli dost na chatky.

Pátek, 13. dubna 2018, 10:43Odpovědět

ANKETA: Dopravní podnik koupil nové autobusy na stlačený zemní plyn za téměř 173 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.