Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dopravní podnik nakoupí 46 nových autobusů

Dopravní podnik v Českých Budějovicích letos čeká největší nákup vozidel v jednom roce v historii městské hromadné dopravy. Za téměř půl miliardy korun nakoupí 46 nových vozů. Částku by měly z pětaosmdesáti procent pokrýt dotace z Evropské unie.

„Je to největší nákup vozidel v jednom roce v historii městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích,“ upřesnil vedoucí útvaru strategie a řízení dopravy Radek Filip.

Dopravní podnik se chystá nakoupit 24 autobusů na CNG od firmy Solaris, jedenáct elektrobusů a jedenáct trolejbusů z firmy Škoda Electric. Všechny trolejbusy budou klimatizované a vybavené speciální baterií, která jim umožní dojezd i mimo troleje.

Ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš také prozradil, že u trolejbusů budou schopni letos, až na pár vyjímek, zaručit stoprocentní nízkopodlažnost.

Elektrobusy budou jezdit na dvou nových linkách. Ze záchytného parkoviště v Jírovcově ulici pojedou na náměstí a odtud pak jedna do Havlíčkovy kolonie, druhá před vchod nemocnice. Tam by měla v polovině roku vzniknout nová zaslávka. „To místo je takto vybráno schválně, aby bylo využitelné pro hůře mobilní cestující,“ doplnil náměstek primátora František Konečný.

ČTĚTE TAKÉ: Autobusy městské hromadné dopravy budou zastavovat v Budějcích i Na Dlouhé louce 

Nové zastávky ale vzniknou i na dalších místech. K nynějšímu počtu čtyř set zastávek, na území města jich je celkem 270, přibude sedm dalších. Výše zmiňované zastávky u nemocnice, v ulici Karla IV. nebo v ulici Na Dlouhé louce a nově v ulici Na sádkách a na Švábově hrádku, kde jsou nové bytové domy.

Foto Jan Homolka

Štítky dopravní podnik, novinky, autobus, České Budějovice, dopravní společnost, městská hromadná doprava, Evropská unie, Škoda Electric, SOLARIS, s.r.o., Karel IV. Lucemburský, František Konečný, Havlíčkova Kolonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Město si půjčuje na MHD, aby pomohlo odlehčit obyvatelům od smradu a šíleného provozu aut. Nojo, ale to je jeden článek. A článek druhý (totiž kraj) dělá co? Privatizuje vlaky (tratě Šumavy), za Zimoly zrušili 20% vlaků, dvě tratě, téměř všechny vlaky příměstského charakteru Veselí n.L. - Č. Budějovice, o víkendech zařízli autobusy, to co kupř. ve středních Čechách funguje naprosto bezchybně, je obyvatelům JČ upíráno - jen od r. 2008 kleslo využití JČ veřejné dopravy o 60%!! Tak se nedivte blbému parkování ve městech a věřte, že kraj se Zimolou, Kubou, Žemličkou, Študlarem, Krákem, či majiteli Jihotranzu jsou hlavní příčinou úpadku do jejich příchodu slušného a funkčního systému veřejné dopravy.

Úterý, 10. dubna 2018, 10:20Odpovědět

Dopravní podnik nakoupí 46 nových autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.