Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na podzim budou hotové obchvaty Strakonic a Němčic

Na podzim budou v jižních Čechách hotové dva dlouho plánované obchvaty. V září by měl být zprovozněn obchvat Strakonic, v říjnu obchvat Němčic na Prachaticku. V létě by mohla začít stavba obchvatu města Chýnov na Táborsku za 430 milionů korun.

Obchvat Strakonic dlouhý 1,5 kilometru, který se staví od loňského března, odvede těžkou dopravu z centra města. Plánované náklady byly 186 milionů korun. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová ale uvedla, že se cena vyšplhá na částku vyšší. V části stavby se našly nebezpečné odpady a ve starých vozovkách byl dehet.

Obchvat by měl být podle ŘSD, které je investorem stavby, zprovozněn letos v září a dokončen v lednu 2019. „Objem nebezpečných odpadů je různý v různých částech stavby a likvidace odpadů se provádí postupně, jak postupuje stavba. Velký problém je s dopravou při nutnosti částečných uzavírek,“ doplnila Ledvinová. Podle vedení města se problém s toxickými odpady původně jevil vážnější, než je.

Místostarosta Rudolf Oberfalcer řekl, že radnice nejdřív plánovala, že zaplatí více práce za sedm až osm milionů. „Teď to bude řádově třeba čtvrtina nebo dokonce možná nic, jestli se nám jako městu podaří vyjednat, že by to šlo všechno za ŘSD,“ řekl Oberfalcer. Strakonice spolufinancují mosty, lávky, chodníky a osvětlení. Starosta Břetislav Hrdlička prozradil, že v květnu budou hotové první části kruhových objezdů. „Je to (stavba) obrovský uzávěr na severní straně Strakonic, který se ale spoustu let odkládal,“ řekl Hrdlička.

V říjnu by měl být dokončený obchvat Němčic na Prachaticku. Začal se stavět loni v září, náklady jsou 45,4 milionu korun s DPH. Bude dlouhý osm set metrů a stavbu zaplatí Jihočeský kraj. Součástí jsou přeložka komunikace II/145, napojení na silnice nižší třídy, sjezdy na přilehlé pozemky, sadové úpravy, rekultivace i autobusová točna.

„Vybudováním obchvatu již nebude dopravou zatížena obec Němčice, na stávající komunikaci jsou dopravní závady,“ doplnila Hana Brožková z kanceláře hejtmanky. V létě by mohla začít stavba obchvatu města Chýnov, o kterém se uvažovalo již za druhé světové války. Odhadované náklady činí podle ŘSD 430 milionů korun bez DPH. Práce na něm potrvají 27 měsíců.

Pátek 6. dubna byl posledním dnem, kdy mohly stavební firmy odevzdat nabídky na zhotovitele. „Předpokládám, že měsíc, měsíc a půl budou probíhat vyhodnocení, pak bude oznámen výsledek a dál se uvidí. Pokud nedojde k žádným odvoláním, tak by mohla výstavba začít už v létě,“ doplnil starosta Chýnova Pavel Eybert.

Obchvat bude dlouhý téměř tři kilometry. Městem nyní projíždí téměř deset tisíc aut denně, leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky doprava, obchvat, silnice, Strakonice, Němčice, Chýnov, Ředitelství silnic a dálnic, léto, Jihočeský kraj, okres Prachatice, okres Tábor, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podzim budou hotové obchvaty Strakonic a Němčic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.