Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeské silničáře stála zima nejvíc peněz od roku 2012

Jihočeští silničáři měli náklady na letošní zimní sezonu 273,9 milionu korun, meziročně téměř o 36 milionů víc. Je to nejvíc od sezony 2012 až 2013, kdy náklady dosáhly 328,9 milionu. Nejvíce zasahovali silničáři na Prachaticku. Problémy řešili na silnici I/3, hlavním tahu z Českých Budějovic do Rakouska, kde kolabovaly kamiony.

Silničáři od listopadu do března spotřebovali 23 607 tun soli, meziročně o 2300 tun víc, a 46 997 tun inertních drtí, meziročně o 5700 tun víc. „Skutečně jsme takhle jezdili, protože byla spousta míst, kde byly námrazy, lokální problémy se sjízdností, tam jsme museli zasahovat. A pár těch velkých spadů sněhu během února a března bylo,“ řekl náměstek provozního úseku Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Jan Vykouk.

Nejvíc, 91 zásahových dní, měli v okrese Prachatice, kde jezdí 25 sypačů. Nejméně, sedmnáct, na Českokrumlovsku. V okrese České Budějovice vyjeli do terénu v 60 dnech, na Táborsku během 63 dní. Problémy silničáři řešili v částech silnice I/3 z Českých Budějovic na Dolní Dvořiště. Zavinili je řidiči kamionů. Silničáři museli za asistence policie nechávat zavřít některé pruhy, aby sypač mohl silnici upravit. „Pokud se zastaví jeden kamion v kopci, ostatní se postaví za něj, mají nahřáté pneumatiky, udělají si pod sebou ledovou destičku a potom se nemůžou rozjet. Mezi nimi stojí náš sypač. Kamion má špatné pneumatiky, někam zapadne a zastaví se to všechno,“ popsal Vykouk.

Jak řekl hlavní dispečer Tomáš Musil, kamiony jezdí často na letních gumách. Problém na silnici I/3 se podle něj vyřeší až s dostavbou dálnice D3. Letos poprvé posílali silničáři on-line data přímo ze sypačů na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), koupili kvůli tomu i teploměry za dva miliony. Údaje o činnosti sypače se přenášejí v desetivteřinových intervalech na ŘSD, s nímž má SÚS smlouvu na osm let. Údaje zahrnují množství materiálu, tak způsob sypání.

„Stálo to víc času, protože jsme se museli věnovat ozkoušení systémů, museli jsme odladit každé auto, nejenom sypače,“ řekl Vykouk. Jihočeští silničáři, kteří udržují 6207,3 kilometru silnic, mají 186 sypačů, jež obnovují, některé jsou 30 let staré. Letos koupili 23 nových, jeden stojí 3,3 milionu bez DPH. V provozu budou až příští zimní sezonu. V jihočeské SÚS pracuje přes 60 dispečerů, celkem má kolem 500 zaměstnanců. V Táboře silničáři postaví novou halu na 2500 tun posypu. Nahradí tu nynější, v níž jsou zkorodované nosníky a která má kapacitu 1800 tun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silničáři, náklady, počasí, zima, silnice, České Budějovice, Rakousko, okres Prachatice, Ředitelství silnic a dálnic, Jihočeský kraj, Prachatice, okres Český Krumlov, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské silničáře stála zima nejvíc peněz od roku 2012  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.