Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Frekventovanou křižovatku u českobudějovické nemocnice budou řídit semafory

Semafory budou už brzy řídit křižovatku ulic Lukáše Bernarda Schneidera a Boženy Němcové u budějcké nemocnice. Nová podoba frekventované křižovatky má pomoci především bezpečnosti dopravy v této lokalitě. Proměna za téměř 9,4 milionu korun bez daně z přidané hodnoty potrvá dva měsíce, práce začnou v květnu a hotovo bude v červnu.

Křižovatka u českobudějovické nemocnice je pro řidiče mnohdy nepříjemným zážitkem. Je dopravně velmi zatíženou lokalitou, kudy projíždí podle průzkumů až dvacet tisíc vozidel za den. „Je to jedna z nejméně bezpečných křižovatek ve městě. Návrh dopravního řešení křižovatky vychází ze studie zpracované projekční kanceláří Zlatá stezka. Studie vycházela také z dopravního průzkumu provedeného společností Zesa v březnu 2010. Již v té době byla křižovatka na hranici kapacity pro světelně neřízené křižovatky. Z toho důvodu byla křižovatka navržena jako světelně řízená,“ říká náměstek českobudějovického primátora Petr Holický.

Komplikované je zejména vjíždění do křižovatky z vedlejších směrů, protože ulice B. Němcové se zde láme a rozhledové možnosti jsou dost omezené. „Zejména vozidla městské hromadné dopravy mají problém při levém odbočování z L. B. Schneidera," upozorňuje náměstek s tím, že nová úprava by výrazně mohla pomoci i chodcům. Projekt na proměnu křižovatky se připravoval několik let, ale až teď se bude plán realizovat.

Dopravu v křižovatce budou řídit semafory

Křižovatka ulic B. Němcové a L. B. Schneidera v novém kabátě bude řízena světelným signalizačním zařízením. Ve směru z Rožnova budou nově odbočovací pruhy – jeden pro odbočení vlevo a druhý pro jízdu rovně a odbočení vpravo. Ve směru od ulice Mánesova bude levý směrem k ulici Lidická.

Při levé straně ulice L. B. Schneidera směrem k Lidické třídě jsou stavební úpravy navrženy tak, že tam bude umožněno podélné parkování.

V ulici L. B. Schneidera, v úseku od křižovatky s ulicí B. Němcové po konec úpravy, tedy u nemocnice, zůstane zachován stávající počet jízdních pruhů a způsob odbočování. Upraven bude pouze tvar dělícího ostrůvku.

Stávající dopravní zrcadlo pro vozidla jedoucí ulicí L. B. Schneidera směrem k ulici Lidická zůstane.

V ulici L. B. Schneidera, v úseku od křižovatky s ulicí B. Němcové po konec úpravy směrem k ulici Generála Svobody, budou vodorovným dopravním značeny vyznačeny jízdní pruhy. V současné době je úsek bez tohoto vodorovného značení.

Stavební práce potrvají šedesát dní

Práce na nové podobě křižovatky ulice B. Němcové a L. B. Schneidera začnou letos v květnu a potrvají do konce června. „Termín prací na křižovatce byl upraven z důvodu vzájemné koordinace akcí města a Jihočeského kraje, který je investorem rekonstrukce Lidické třídy. Kdyby se obě akce dělaly najednou, vznikly by problémy s dopravou. Kraj měl původně rekonstrukci Lidické provést na jaře letošního roku a stavbu ukončit do poloviny roku, následovat měly úpravy křižovatky. Z důvodů nedostatečných kapacit zhotovitele, který bude provádět rekonstrukci Lidické pro Jihočeský kraj, bylo dohodnuto, že stavební úpravy křižovatky se provedou dříve, a to v květnu až červnu,“ vysvětluje Petr Holický.

Frekventovaná křižovatka se bude proměňovat za plného provozu. „Uzavírky budou zhotoviteli stavby umožněny ve státem uznávaném svátku a o víkendech," upřesňuje náměstek s tím, že předpokládaná cena zakázky činí téměř 9,4 milionu korun bez daně z přidané hodnoty.

Štítky doprava, křižovatka, proměna, stavba, práce, L. B. Schneidera, B. Němcové, ulice, Lukáš Bernard Schneider, Božena Němcová, Nemocnice České Budějovice, rekonstrukce, Jihočeský kraj, Zlatá stezka, Lázeňská léčebna Mánes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frekventovanou křižovatku u českobudějovické nemocnice budou řídit semafory  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.