Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

U Budějc budou nejdelší tunely v republice. Ministerstvo dalo stavbě zelenou

Ministerstvo dopravy po několika letech konečně schválilo modernizaci železniční tratě z Nemanic do Ševětína. Kromě přestavby ševětínské železniční stanice se tak jih Čech dočká i dvou tunelů. Stavba by měla začít v letech 2022 až 2025.

Centrální komise ministerstva dopravy vybírala z několika variant projektu. Ministerstvem vybraná varianta byla podle tiskového mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marka Illiaše nejvýhodnější.

Zhruba dvacetikilometrový úsek Nemanice – Ševětín je součástí čtvrtého železničního koridoru vedoucího z Děčína do Horního Dvořiště a navazuje na Transevropskou železniční síť. Téměř osm kilometrů tohoto úseku bude vedeno pod zemí dvěma tunely. 


Modernizace trati Nemanice I – Ševětín. Zdroj: Youtube

Tím prvním by na modernizované trase měl být zhruba tříkilometrový Hosínský tunel u Hrdějovic. Druhý, Chotýčanský tunel, se s délkou necelých pět kilometrů stane nejdelším tunelem v České republice. Předběhne tak dokončovaný čtyři kilometry dlouhý tunel Ejpovice u Plzně.

Celá novostavba by podle SŽDC měla vyjít na osm miliard korun. „Přesnější částku ale budeme znát až po zpracování záměru projektu,“ upřesnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Samotná realizace stavby je podle něj naplánována mezi lety 2022 až 2025. Podle serveru zdopravy.cz je schválení centrální komisí průlomem v dosavadním vývoji projektu. Ten byl pro svoji nákladnost několikrát odložen.

Správa železniční dopravní cesty upozorňuje, že důvodem celé modernizace není jen zvýšení traťové rychlosti a přestavba ševětínské stanice, ale je důležitá i pro vybudování evropské železniční spojnice, která bude splňovat parametry a standardy požadované v Evropě.

Foto Repro Youtube

Štítky modernizace, Chotýčanský tunel, Hosínský tunel, železniční doprava, tunel, České Budějovice, Správa železniční dopravní cesty, Nemanice, Ševětín, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko, projekt, Děčín, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Budějc budou nejdelší tunely v republice. Ministerstvo dalo stavbě zelenou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.