Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úprava Lannovy třídy se Budějčákům nezamlouvá

Lannova třída v Českých Budějovicích je od pondělí 19. března částečně uzavřena pro automobily. Kvůli úpravám, které mají zajistit zklidnění pěší zóny, se budou muset Budějčáci až do konce května smířit s omezením dopravy, po dokončení stavebních prací si navíc budou muset zvyknout na nové trasy.

V ulicích Dvořákova a Chelčického, které Lannovu třídu protínají, dojde v rámci úprav k přeznačení směru průjezdu. Další změna se bude týkat i ulice Štítného.

„Cílem přestavby a všech úprav je zejména zklidnění automobilové dopravy na pěší zóně, tedy zabránění tranzitu dopravy z Rudolfovské do Žižkovy (i opačným směrem) přes pěší zónu. Současně s tím se upraví i parkovací místa, která jsou v této lokalitě potřebná, instalují podzemní odpadové kontejnery a nový městský mobiliář na Lannově třídě,“ popsal Petr Holický, náměstek českobudějovického primátora.

„Dopravní řešení bere ohled na celou řadu souvislostí a širších vztahů. V minulém roce například již byla zprovozněna trasa od Žižkovy třídy ulicemi Dvořákovou a Průmyslovou, zabezpečená novou světelnou signalizací, s oboustranným výjezdem na Nádražní třídu. Toto řešení nahradí trasu přes pěší zónu Lannova, která byla individuální automobilovou dopravou stále více a neúměrně zatěžována,“ doplnil.

Josef Maňhal, který bydlí v Chelčického ulici, reagoval na chystané změny kriticky. „Resident, který v této lokalitě bydlí nebo se sem stěhuje prostě počítá s tím, že se zde nebude bydlet jako na vesnici a s tím provozem počítá. Je to prostě daň za bydlení kousek od centra. Pokud někdo chce mít klid, bude bydlet mimo město,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Lannovka projde úpravami, kvůli kterým bude přes dva měsíce částečně uzavřena

Cesta z Chelčické ulice na Rudolfovskou podle něj dříve zabrala pár vteřin, dnes ve špičce klidně 10-15 minut. „Takhle vypadá v praxi to zklidňování dopravy. Pokud se tedy někdo musí autem přemístit z Lannovy třídy na okruh města (myšlena Nádražní ulice), tak místo toho, aby se napojil na Rudolfovskou a poté pryč z města, absolvuje okružní jízdu kolem Mercury centra,“ popsal Maňhal.

„Lannovka se opravovala nedávno a pořád tam probíhají nějaké úpravy. Celkově je tam systém dopravy otřesný. Nejdřív tam dopravu naženou tím, že tam dají nesmyslné jednosměrky a teď zjistili, že to je asi špatně, tak to chtějí zase měnit,“ doplnila obyvatelka Pavla, ze Štítného ulice.

Budějčákům se také nelíbí, jak sami uvedli, že místo toho, aby se doprava vyexpedovala co nejdříve z města ven, budou řidiči stát v kolonách na Nádražní ulici bez možnosti náhradní trasy. „Tím, že někde omezí individuální dopravu jí nesníží, pouze ji přesunou někam jinam,“ ukončil Maňhal.

Autoři | Foto

Štítky Lannova třída, úpravy, provoz, doprava, pěší zóna, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úprava Lannovy třídy se Budějčákům nezamlouvá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.