Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Spolek taxikářů bojuje za zavedení zkoušky z místopisu. Čeká se na rozhodnutí zastupitelstva

Taxikářem v Českých Budějovicích se může stát každý vlastník řidičského oprávnění, který je starší jednadvaceti let, bez prokázání znalostí například místopisu. Spolek taxikářů chce změnu, kterou by měla přinést nová vyhláška. O jejím uvedení do praxe rozhodne v pondělí 19. března zastupitelstvo města.

Vyhlášku, podle které by měli zájemci o povolání taxikáře skládat povinnou zkoušku, schválili českobudějovičtí radní v listopadu loňského roku. Návrh předložili zastupitelům města, kteří ho smetli ze stolu. Spolek 1. Jihočeská taxi ale stále bojuje za zavedení zkoušek. Zastupitelstvo proto bude o vyhlášce znovu jednat v pondělí 19. března.

„Zpočátku mohla vyhláška působit tak, že jde proti taxikářům, ale oni sami se na nás s požadavkem na změnu obrátili,“ vysvětlil náměstek primátora Petr Podhola s tím, že zákony jsou v tomto ohledu vágní a taxikářem se může stát takřka kdokoliv. S novou vyhláškou by podle něho mělo přijít i zkvalitnění služeb taxi.

„Zavedení vyhlášky a zkoušek nebude na město klást žádné finanční nároky. Zkoušku by si platili žadatelé sami,“ dodal náměstek.

Navigace nestačí

„Dříve se zkoušky dělat musely, dokud to nezrušil zákon. Taxikáři se nemohou spoléhat pouze na GPS. Když jsou někde uzavírky nebo dojde ke změně provozu jako na Pražském předměstí, v navigaci to nenajdete. Tam jsou mapy třeba rok staré. Když potom řidič se zákazníkem objíždí město dokola, nedělá to taxislužbě dobré jméno,“ zhodnotil místopředseda spolku 1. Jihočeská taxi Jindřich Švácha.

Podle Šváchy by se také měl udělat pořádek v evidenci taxislužeb. „Řidičem taxíků se může stát i osmnáctiletý, když se za něj zaručí garant. Jsem ale zvědavý, co by se dělo, kdyby došlo k nehodě,“ dodal Švácha.

České Budějovice by nebyly prvním městem s takovými požadavky na taxikáře. Podobná vyhláška už totiž funguje i v dalších městech.

Další změny

Spolek taxikářů má šestnáct členů, kteří jsou rozhodnuti projednávat i další změny. Chtějí například prosadit, aby případné preferenční pruhy pro autobusy mohli využívat i taxikáři, stejně jako tomu je v cizině, nebo zvýšit počet stanovišť (štaflů) pro taxíky. „V celých Budějcích jsou jenom čtyři štafly, a to je pro stotisícové město málo,“ ukončil Švácha.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky taxi, taxislužba, zkoušky, místopis, vyhláška, České Budějovice, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolek taxikářů bojuje za zavedení zkoušky z místopisu. Čeká se na rozhodnutí zastupitelstva  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.