Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté na jihu Čech si při dopravně bezpečnostní akci posvítili na zimní výbavu aut

Jihočeští policisté při dopravně bezpečnostní akci zaměřené na užití zimní výbavy zkontrolovali přes tisícovku aut. Přitom zjistili skoro 240 přestupků. Osmnáct motoristů vyrazilo na cestu s automobilem obutým letními pneumatikami. Nejčastějším prohřeškem byl ale nevyhovující technický stav vozidla.

Snížit dopravní nehodovosti řidičů motorových vozidel bylo cílem dopravně bezpečnostní akce s názvem Zimní gumy. Jak název napovídá, policisté se zaměřili na užití zimní výbavy. „Do akce na jihu Čech bylo nasazeno 150 mužů zákona z řad pořádkové a dopravní policie. Ti zastavili a zkontrolovali 1090 motorových vozidel. Přitom zjistili 238 přestupků,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Osmnáct řidičů mělo na svých vozidlech letní pneumatiky v místech, kde je podle uvedeného ustanovení povinná zimní výbava. Dvaadvacet jich porušilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy. 41 lidí v autech nepoužilo bezpečnostní pásy. Technický stav byl nevyhovující u 55 vozidel. Pouze jeden řidič jel pod vlivem návykové látky.

Mnozí řidiči a provozovatelé motorových automobilů totiž stále podceňují povinnost užít zimní výbavu za zhoršených povětrnostních podmínek, kdy je souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Řidiči, uvědomte si, že v Jihočeském kraji stále panuje zimní počasí, proto nepodceňujte zmiňovanou povinnost užít zimní výbavu, jak ukládá zákon o provozu na pozemních komunikacích. Používejte zimní pneumatiky," apeluje na motoristy policejní mluvčí Bajcura.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, auto, kontrola, výbava, rychlost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na jihu Čech si při dopravně bezpečnostní akci posvítili na zimní výbavu aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.