Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Autobusy městské hromadné dopravy budou zastavovat v Budějcích i Na Dlouhé louce

Dvě nové zastávky pro městskou hromadnou dopravu vzniknou ještě letos Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích. Po těch už dlouho touží především lidé, kteří míří za nákupy do Kauflandu. Vhod ale určitě přijdou i těm, kteří chodí za sportem například do haly. Obyvatele Budějc tak autobus naveze přímo k centru dění.

Nové zastávky městské hromadné dopravy, které budou Na Dlouhé louce v obou směrech, obslouží autobusy linek číslo 7 a 15. Předpokládaná cena nových zastávek činí zhruba čtyři miliony sedmset tisíc korun bez DPH. Zřízením zastávek se rozšíří dopravní obslužnost v krajském městě.

„Obyvatelé města už po nich dlouho volají. Především ti, kteří nakupují v Kauflandu," uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný s tím, že ale nejen nákupuchtiví lidé novinku uvítají „Určitě přijde vhod i těm, kteří pojedou na akci do sportovní haly. A protože na místě stávající haly budeme mít víceúčelovou halu, díky těmto zástávkám se dostanou do centra dění i ti, kteří půjdou třeba za kulturou a podobně," podotkl mluvčí českobudějovického dopravního podniku.

Autobusové zastávky Na Dlouhé louce by mohly, pokud vše půjde hladce, fungovat od poloviny letošního roku. „Z vypsané soutěže vzejde zhotovitel a práce, které by mohly začít v dubnu, by měly trvat tři měsíce. Dopravní podnik poté musí zastávku zařadit do jízdního řádu, to znamená jeho úpravu. Předpokládáme, že cestující začnou zastávky využívat v polovině roku. Ale jak už jsem řekl, pokud vše půjde hladce. Pokud by v některých momentech došlo k posunu či zdržení, věřím, že nejpozději od nového školního roku budou zastávky v provozu stoprocentně ," upřesnil Konečný. Ten zároveň podotkl, že práce nemohou začít dříve než v dubnu, protože Dlouhá louka je silnicí I. třídy, tedy státní, nikoli městskou komunikací. A regule kvůli zimní údržbě práce dříve prostě nedovolují. Předpokládaná cena nových zastávek činí zhruba čtyři miliony sedmset tisíc korun bez DPH.

Zastávky město zřídí v blízkosti lávky nad frekventovanou a víceproudá silnicí I/3 na Dlouhé louce spojující prostor od sportovní haly ke Kauflandu. A to především proto, aby lidé vystupující a nastupující na zastávkách využívali lávku k překonání velice frekventované a víceproudové silnice. O přechodu pro chodce se v místech nikdy neuvažovalo a ani neuvažuje. Byl by to hazard. 

„Řidiči aut si budou muset zvyknout a počítat s tím, že Na Dlouhé louce budou ze zastávek vyjíždět autobusy. Ale není to jediná lokalita s frekventovanou a víceproudou silnicí ve městě. Při dodržování všech dopravních předpisů a občas i vzájemné toleranci věřím, že nebude novinka pro účastníky provozu problémem. Lidé využívající městskou hromadnou dopravu ji určitě přivítají," dodal Viktor Lavička.

Vítáte zřízení nových zastávek městské hromadné dopravy Na Dlouhé louce?

Celkem hlasovalo1068 čtenářů

Štítky zastávka, autobus, linka, cestující, louka, České Budějovice, městská hromadná doprava, Kaufland, silnice, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Autobusy městské hromadné dopravy budou zastavovat v Budějcích i Na Dlouhé louce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.