Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavba obchvatu Českých Budějovic by měla být dokončena v roce 2021

Ředitelství silnici a dálnic vypsalo druhé kolo výběrového řízení na obchvat Českých Budějovic. Stavba dvou úseků, které budou součástí dálnice D3, by měla začít na podzim. Úsek Úsilné - Hodějovice bude dlouhý 7,1 kilometru a druhý mezi Hodějovicemi a Dolním Třebonínem 12,5 kilometru. Dokončení stavby za 12,8 miliardy korun je plánováno na rok 2021.

Druhé kolo výběrového řízení na obchvat Budějovic bylo vypsáno 12. ledna. Uchazečů je patnáct na každý úsek. V prvním kole výběrového řízení nebyl nikdo vyřazen, řekl mluvčí Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Ředitelka jihočeské pobočky ŘSD Vladimíra Hrušková již dříve uvedla, že mnoho zájemců je ze zahraničí. Například ze Španělska, Turecka, Itálie či Bosny a Hercegoviny.

Celkové výdaje na stavbu jsou odhadovány na 12,8 miliardy korun bez DPH. Náklady na úsek mezi Úsilným a Hodějovicemi by měly činit 6,87 miliardy korun, stavba úseku od Hodějovic do Dolního Třebonína byla odhadnuta na 5,95 miliardy korun. Na prvním zmíněném úseku má stát vykoupeno 99 procent pozemků, na druhém 91 procent.

Zatím poslední jihočeský úsek D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec dlouhý 5,1 kilometru byl otevřen loni v říjnu. Na něj navazuje část Bošilec - Ševětín o délce 8,1 kilometru, jejíž stavba by měla být dokončena v červnu 2019.

Obchvat by měl ulevit od velké části tranzitní dopravy, která nyní vede přímo přes České Budějovice. Klesne tak hustota provozu v jihočeské metropoli, ale také v obcích, které jsou podél silnice v uvedených oblastech.

Nyní je v provozu zhruba 50 z plánovaných 170 kilometrů dálnice. D3 v budoucnosti spojí Prahu s Budějcemi a dále s rakouskými hranicemi. K poslednímu úseku k hranicím s Rakouskem ŘSD připravuje potřebnou dokumentaci a vykupuje pozemky.

Autoři | Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky obchvat, dálnice, stavba, silnice, České Budějovice, Hodějovice, Ředitelství silnic a dálnic, výběrové řízení, Dolní Třebonín, Úsilné, Turecko, Španělsko, Itálie, Bosna a Hercegovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba obchvatu Českých Budějovic by měla být dokončena v roce 2021  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.