Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový komplex v bývalých Mariánských kasárnách v Budějcích nabídne 160 parkovacích míst

Sto šedesát parkovacích míst vznikne v polovině letošního roku v centru Českých Budějovic. Nabídne je komplex nového nákupního centra a parkhausu Mariánská, který vyroste ve dvoře bývalých kasáren, a odkud to budou mít motorizovaní návštěvníci Budějc pouhých pět minut na náměstí Přemysla Otakara II.

Tři patra nového nákupního centra a parkhausu ve dvoře bývalých Mariánských kasáren v Českých Budějovicích jsou koncipována jako prostor, kde návštěvníci komfortně zaparkují, nakoupí si a pohodlně zařídí i pochůzky v centru města. Budova bude navazovat na již stávající residenci a galerii. Vznikne tak ucelený komplex Mariánská.

„Přízemí nové stavby je věnováno obchodní části. Hlavní plochu bude tvořit supermarket a dva obchody. První patro, druhé patro a střecha budovy jsou koncipovány jako parkovací dům, který obyvatelům a návštěvníkům Českých Budějovic poskytne 160 parkovacích míst," uvedla mluvčí Martina Šímová s tím, že ceny parkování se budou pohybovat okolo patnácti korun za hodinu a pro ty, kterým bude stačit na návštěvu nákupního centra maximálně hodina, budou moct po tu dobu parkovat zdarma.

„To je dobrá zpráva. Každou další možnost k parkování v centru města vítám. Pokud se plán stane skutečností, a hlavně slibovaná cena, určitě rád tohle parkoviště využiji," řekl Karel Havlík z Českých Budějovic. 

Jen pro srovnání, v parkovacím domě, který je k dispozici v ulici F. A. Gerstnera v blízkosti českobudějovického zimního stadionu, ze kterého je do centra města také několik málo minut, půlhodina stání automobilu v pracovní dny stojí patnáct korun, hodina pak třicet. Za každou další započatou hodinu zaplatí řidič 25 korun.

Pro obyvatele centra města nový komplex Mariánská plánuje i možnost pronajmutí stálého soukromého parkovacího místa s přibližnou cenou od dvou tisíc korun měsíčně.

„Vstup do nového nákupního centra a parkhausu Mariánská bude z ulic Pražská třída, Husova třída a ulice Jaroslava Haška. Objekt bude průchozí a propojí Pražskou třídu s ulicí Jaroslava Haška. Vjíždět na parkoviště bude možné z ulice Jaroslava Haška," upřesnila Šímová.

Dříve v místech, kde vznikne nákupní cetrum a parkhaus Mariánská, byl dvůr využívaný vojáky, kteří sloužili v bývalých Mariánských kasárnách. Původní kasárny byly postaveny v roce 1844. Armáda v rámci snižování stavu v roce 1990 kasárny opustila a objekt předala městu. Díky soukromému investorovi byla v roce 2015 dokončena rekonstrukce objektu bývalých Mariánských kasáren, který dnes slouží jako hotel, galerie a komerční prostory.

Autoři

Štítky Mariánská, komplex, obchod, parkování, České Budějovice, obchodní centrum, dvůr, Jaroslav Hašek, Karel Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Janeček

Ta přístavba mi podle vizualizace přijde vedle historické budovy kasáren trochu jako pěst na oko, dnes se takto staví..... Pane Vaňku: na možná uvolněném Mariánském náměstí vznikne další super, hyper, extra, giga, mega market (dnes se tomu říká "nákupní galerie"), nic jiného se nestaví a nejlépe to od základů až po střechu odlijeme celé z betonu... Že by se město vzdalo tak lukrativní parcely v centru města a zřídilo tam park?? Ani omylem, víte, co je to peněz a kolik developerů je ochotno zanechat nemalé "všimné"?

Čtvrtek, 25. ledna 2018, 14:37Odpovědět

Nový komplex v bývalých Mariánských kasárnách v Budějcích nabídne 160 parkovacích míst  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.