Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dopravní podnik města České Budějovice zvyšuje mzdy nejen řidičům

Vedení dopravního podniku v Českých Budějovicích se dohodlo s odbory na finální podobě kolektivní smlouvy, která zaručuje navýšení mezd pro řidiče a vybrané odborné dělnické profese.

Od 1. ledna vzrostla všem řidičům městského dopravce tarifní mzda minimálně o 10 %, čímž odhadovaná průměrná mzda na této pozici dosáhne přibližně 28 500 korun. Navíc mají nově nastupující řidiči možnost čerpat náborový příspěvek ve výši 20 000 korun.

Doufám, že toto opatření přinese nejen stabilitu, ale také zvýší zájem pracovat pro naši společnost a potvrdíme tím i naši pozici atraktivního zaměstnavatele v kraji,“ uvedl Slavoj Dolejš, ředitel a místopředseda představenstva.

Navýšení mezd ze strany zaměstnavatele bylo možné jak díky úpravě tarifu, která proběhla k 10. 12. 2017, tak také optimalizací dopravního výkonu na linkách č. 3 a 8. Podstatnou část mzdových nákladů pokrylo i navýšení částky kompenzace prokazatelné ztráty ze strany města České Budějovice.

Město muselo reagovat na neuspokojivou situaci trhu práce a zajistit zlepšení podmínek pro profesi řidič v našem dopravním podniku,“ okomentoval krok radnice náměstek primátora pro dopravu František Konečný.

Nová podoba kolektivní smlouvy je platná do 31. 12. 2019 a zahrnuje mimo jiné i další zajímavé benefity pro zaměstnance dopravního podniku. Patří mezi ně příspěvky na stravování, penzijní připojištění, úrazové pojištění, dovolenou, sportovní či kulturní akce nebo poskytnutí režijní jízdenky MHD pro zaměstnance a rodinné příslušníky.

Dopravní podnik letos přijme 14 řidičů pro elektrobusy, v létě bude mít několik nových vozidel. Nyní jezdí jedna linka, od léta budou dvě. Obě pojedou ze záchytného parkoviště v Jírovcově ulici na náměstí a k nádraží, jedna pak dále místo linky 12 do Havlíčkovy kolonie, druhá k nemocnici.

Tradice MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 18 obcích. Vozový park čítá 83 autobusů a 58 trolejbusů, které jezdí na 14 autobusových a osmi trolejbusových linkách.

Ročně najedou 5,7 milionu kilometrů, přepraví 39 milionů cestujících. Podnik má 402 zaměstnanců. Základní kapitál je 485,5 milionu korun, roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí 410,7 milionu korun.

Zdroj s využitím ČTK

Štítky dopravní podnik, odbory, jednání, mzda, dopravní společnost, České Budějovice, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

D. Haubelt

Moc hezky se nám tu pánové chválí! Jenže, řečeno slovy klasika, ono v tom vínu ještě něco plave. Nikdo se už nezmiňuje, že například kvůli úsporám zrušili linku č.4 přes Hosín na Hlubokou a další. Pojďme si na příkladu Hosína trochu rozebrat, co to pro tamní obyvatele znamená prakticky: Linku č.4 nahradil GW bus č.170. Ale - zatímco občan při použití linky č.4 dojel do ČB za jízdenku za 16Kč (tedy 32Kč/den a 32x20=640Kč/měsíc), dnes utratí 16+17=31Kč za jednu jízdu, tedy 62x20=1240Kč/měsíc. To již nejsou zanedbatelné peníze. Porovnáme-li s náklady na jízdu autem, dostaneme zajímavá čísla: Vzdálenost 10km, tedy 20km/den x 20 = 400km/měsíc. S průměrným ojetým dieselovým automobilem (stále zdaleka nejefektivnější) při spotřebě 5 litrů nafty/100km spotřebujeme 20 l/měsíc, tedy cca 600Kč/měsíc. Dokážeme-li obsadit automobil dvěma cestujícími, může jít celý GW bus do kopru...
Až tedy budou městští radní příště lkát nad tím, že ve městě je příliš mnoho individuální dopravy, nechť sestoupí z obláčků lehkého života na radnici (s vyhrazenými parkovišti pro úředníky) na pevnou zem a pokusí se vidět důsledky svých chybných rozhodnutí prizmatem běžného občana.

Úterý, 16. ledna 2018, 08:13Odpovědět

Dopravní podnik města České Budějovice zvyšuje mzdy nejen řidičům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.