Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Počet obětí dopravních nehod meziročně poklesl o více než sedm procent

Od ledna do října letošního roku vyšetřovala Policie České republiky celkem 85 877 dopravních nehod, o 3678 více než v roce 2016. Zemřelo při nich 422 osob, což bylo o 35 méně než loni.

Dalších 1947 osob bylo zraněno těžce (pokles o 318) a 20 825 lehce (méně o 132). „Přestože meziročně poklesl počet obětí nehod o zhruba 7,7 procenta, i letos, čtvrtý rok za sebou, bude překročen maximálně přípustný počet mrtvých daný Národní strategií bezpečnosti silničního provozu. Do konce letošního roku by totiž nemělo při nehodách zemřít více než 427 lidí, tento počet však byl podle předběžných statistik překročen již 5. listopadu,“ uvádí Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Do konce letošního října při nehodách zahynulo 210 pasažérů v osobních automobilech (meziročně o 40 méně), 79 chodců (o šest méně), 64 motocyklistů (o čtyři více), 41 cyklistů (o devět více), 24 cestujících v nákladních automobilech (o pět méně) a po jednom cestujícím v autobusu, tramvaji a traktoru. Rovněž zemřel jeden řidič jiného nemotorového vozidla. Za prvních deset měsíců letošního roku zahynulo na českých silnicích devět dětí, ve všech případech umíraly z cizí viny. Naštěstí bylo meziročně těchto případů o dva méně. 

Nejvíce lidí zemřelo vinou řidičů osobních automobilů, a to 268. Meziročně je to ovšem o 39 méně. Smutná druhá příčka patří řidičům nákladních vozidel s 61 oběťmi (pokles o 8). Z uvedeného počtu bylo 14 mrtvých vinou řidičů nákladních aut o celkové hmotnosti do 3,5 tuny, šoféři vozidel o hmotnosti od 3,5 do 12 tun zabili 19 lidí a řidiči kamionů o hmotnosti nad 12 tun pak 28 osob. Vinou motocyklistů zemřelo 41 lidí (nárůst o 12), cyklisté zavinili smrt 24 osob (meziročně o 4 více), chodci 9 (pokles o 5), traktoristé se podepsali na usmrcení 6 osob (nárůst o 5), řidiči autobusů usmrtili 3 lidi (+1). Po jedné oběti šlo na vrub pochybení ze strany řidiče tramvaje, trolejbusu či jiného nemotorového vozidla. Zvěř byla příčinou jedné smrtelné nehody. V pěti případech nebyl viník identifikován, neboť od smrtelné nehody ujel. Těchto případů bylo meziročně o dva méně. „Alkohol zbytečně připravil o život 20 lidí. Těchto případů bylo oproti loňskému roku o 24 méně. Konečně na vrub drog byly připsány tři oběti, což bylo o pět méně než v roce 2016. Pozitivním zjištěním je, že alkohol a drogy od začátku roku do konce října usmrtily nejméně osob za posledních 10 let,“ říká Roman Budský.

Celostátně sice počet obětí dopravních nehod poklesl, nicméně v sedmi krajích došlo k nárůstu. Nejvíce to bylo v Jihomoravském kraji (o 14 více) a na Plzeňsku (o 13 více), následuje Ústecký kraj (o devět více) a konečně kraje Karlovarský, Liberecký, Vysočina a Zlínský (shodně nárůst o 3 oběti). Naopak jednoznačně největší pokles zaznamenaly statistiky ve Středočeském kraji (o 43 méně), na Olomoucku (o  14 méně) a na Pardubicku (o 11 méně). 

Tisková zpráva | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky Tým silniční bezpečnosti, statistiky, nehoda, automobil, dopravní nehoda, Česko, havárie, Roman Budský, nákladní automobil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obětí dopravních nehod meziročně poklesl o více než sedm procent  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.