Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Policisté proklepli kamiony a náklaďáky. Nejčastěji nevyhovoval technický stav auta

Celkem 162 přestupků odhalila na jihu Čech celorepubliková dopravně bezpečnostní akce zaměřená na nákladní a autobusovou přepravu. V průběhu tří dnů téměř sedm desítek specialistů z dopravní, cizinecké a pořádkové policie ve spolupráci s celním úřadem a mezinárodní společností Tispol zastavilo a zkontrolovalo 397 motorových vozidel. Nejčastějšími prohřešky byly nevyhovující technický stav vozidla a překročení nejvyšší povolené rychlosti.

Jedním z několika jihočeských míst, kde se dopravně bezpečnostní akce s názvem X uskutečnila, bylo parkoviště pro nákladní aut a dodávky na Dlouhé louce v Českých Budějovicích.

Policisté zastavovali nákladní automobily a kontrolovali jejich technický stav, prověřovali, zda řidiči nepožili před jízdou alkohol nebo jestli nejsou pod vlivem jiných návykových látek. Ve spolupráci s mezinárodní společností Tispol zjišťovali, jestli mají řidiči v pořádku veškeré potřebné dokumenty i doklady, a s Centrem služeb pro silniční dopravu zjišťovali, jestli nákladní automobily nejsou naloženy více, než je dovoleno. „Kamiony a nákladní auta jsme vážili. Po českých silnicích jezdí hodně náklaďáků přetížených, a ty pak ničí silnice," uvedl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. 

Nejčastějším přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidla

Za tři dny policisté ve spolupráci se zmiňovanými úředníky zastavili a zkontrolovali na jihu Čech 397 vozidel a přitom zjistili 162 přestupků. Z toho byl nejčastějším prohřeškem nevyhovující technický stav vozidla, a to ve dvaačtyřiceti případech.

Třicet řidičů porušilo nejvyšší povolenou rychlost. Ve dvaceti případech nebyl použit bezpečnostní pás či zádržné zařízení. Ve stejném počtu případů byl překročena nejvyšší povolená hmotnost vozidla a nákladu.

Jedenáctkrát došlo k porušení silničního zákona, který upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie podmínky provozování silniční dopravy motorovými vozidly prováděné pro vlastní a cizí potřeby za účelem podnikání.

Osm prohřešků se týkalo porušení AETR, tedy mezinárodní dohody, která přesně vymezuje podmínky pro profesionální řidiče a jejich zaměstnavatele, mimo jiné udává věkové i profesionální požadavky na řidiče, určuje maximální dobu řízení, přestávky řidičů a podobně. Sedm vozidel mělo nesprávně zajištěný náklad. 

„Přestupky byly řešeny většinou blokovou pokutou na místě či kaucí. Tou nejčastěji u cizinců, protože je pak předpoklad, že se dostaví do České republiky k projednání přestupku," upřesnil mluvčí Bajcura.

I profesionální řidiče štve stoupající agresivita a bezohlednost na silnicích

Byť někteří muži za volantem kamionů a nákladních automobilů lamentují, taková nechtěná zastávka je zdržuje, mnozí podobné dopravně bezpečnostní akce kvitují.

Je to dobře, že takové akce dělají a že se jde po nákladech. Často jezdí auta přetížená, cesty se tak ničí rycjleji a mnohem víc, a jejich opravy pak stojí nemalé peníze," řekl řidič kamionu Zdeněk Gubani. Ten byl jedním z kontrolovaných a měl vše v pořádku. „Nevyplatí se švindlovat, za žádných okolností. Většinou vždycky se na to přijde," podotkl zkušený šofér. „I já jsem z toho už vyrostl. Za ta léta, co kroutím volantem. No, už to je čtvrt století," přiznal řidič, kterého hodně štve nevraživost a stoupající agresivita a obrovská bezohlednost řidičů na silnicích. 

„Všichni nadávají na kamioňáky, ale mnozí řidiči osobních aut by si měli sáhnout do svého svědomí, jestli spíš oni nekomplikují vše nám. Ono zastavit takový kolos, když nás někdo vyržďuje, to není legrace. Kolikrát musím mít oči více vzadu auta než vpředu. Do určité míry je to dáno i tím, že za volanty kamionu usedají nevyježdění mladí kluci. Já začínal ve dvadvaceti s normálním náklaďákem a než jsem mohl sednout do velkého kamionu, musel jsem toho s volantem hodně odkroutit," řekl šofér. „Abych byl upřímný, už se těším na den, až od volantu slezu," tvrdil Zdeněk Gubani. 

Buďme k sobě ohleduplnější, vyzývají policisté

„Mnoho řidičů menších vozidel na své kolegy a kamiony a autobusy nadává, že překážejí, jedou pomalu, zabírají větší šířku komunikace, ale musí si uvědomit, že tato vozidla mají svůj podstatný význam v silničním provozu a oproti lehkému osobáku mají delší brzdnou vzdálenost a boční nájezd do křižovatek a zatáček," podotkl souhlasně policejní mluvčí Milan Bajcura.

„Buďte vůči sobě ohleduplní, tím se možná vyvarujete zbytečným komplikacím," vyzval účastníky silničho provozu policejní mluvčí.

Policisté se zaměřili na nákladní auta

Úterý, 7. listopadu 2017, 15:06

Policisté se zaměřili na nákladní auta
Policisté se zaměřili na nákladní auta

Štítky kontrola, policie, kamion, přestupek, silnice, Česko, nákladní automobil, Evropská unie, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policisté proklepli kamiony a náklaďáky. Nejčastěji nevyhovoval technický stav auta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.