Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Nová linka budějcké městské hromadné dopravy při své premiéře zela prázdnotou

V Budějcích od středy 1. listopadu lidem slouží nová autobusová linka číslo 24. Ta propojuje záchytné parkoviště na severním okraji Jírovcovy ulice a historické centrum města. Linka je v provozu v pracovních dnech od 6:00 do 20:30 hodin, v celodenním desetiminutovém intervalu. Jízdné se neplatí. Ovšem novinka má řadu odpůrců.

Tři midibusy zajišťující ve středu 1. listopadu novou linku ale při své premiéře zely prázdnotou, na některých zastávkách nikdo nenastupoval ani nevystupoval. „Od šesti hodin ráno, kdy jsme začali jezdit, jsem vezl asi čtyři cestující," uvedl kolem osmé hodiny řidič jednoho z midibusů.

Na záchytném parkovišti v Jírovcově ulici, které stále spíše připomíná staveniště, parkovala ráno pouhá tři auta. Nová autobusová linka vznikla kvůli rozšíření placených parkovacích zón v Českých Budějovicích. A měla by především dopravit do centra cestujcící, kteří odstaví svá auta na záchytném parkovišti v Jírovcově ulici. Kromě toho však vytváří obsluhu nového území veřejnou dopravou, a to v téměř celé ose Jírovcovy ulice a zejména v samotném historickém centru v Krajinské ulici a na náměstí Přemysla Otakara II.

„Mně se to nelíbí. Proč ty autobusy musí projíždět úzkou Krajinskou ulicí a zajíždět přímo až na náměstí? Domnívala jsem se, že auta v historickém jádru města nechceme. Vždyť ze stávajících zastávek MHD, které jsou na Mariánském náměstí, Na Sadech a třeba na Senovážném náměstí, je to přímo do centra jen kousek, člověk tam dojde za několik málo minut," kritizovala novinku Tereza Jandová z Českých Budějovic.

Na záchytném parkovišti v Jírovcově ulici, které stále spíše připomíná více staveniště než místa pro stání, parkovala ve středu ráno pouhá tři auta.

Proč jste nevyužil záchytné parkoviště a nesvezl jste se městskou hromadnou dopravou do centra města? Na tuto otázku starší muž, který právě zaparkoval své auto na Senovážném náměstí a chystá se jít na schůzku na náměstí Přemysla Otakara II., odpověděl: „Dokud to půjde, pojedu do města autem. Sice nejezdím do Budějc denně, ale ani tak se mi do Jírovcovky na parkoviště fakt zajíždět nechce. Je to pro mě komplikace. Takhle je to pro mě pohodlnější a myslím, že i časově lepší." 

Za zbytečnou investici považuje novinku jeho spolujezdkyně. „Jsou to vyhozené peníze, nejen autobusová linka, ale celý nový parkovací systém. Jezdíme k sestře na Pražské předměstí. Jsem zvědavá, kde tam zaparkujeme. To se asi holt nebudeme navštěvovat, protože, abych se táhla kus cesty od auta, na to už jsem stará," rozčilovala se žena.

„A komu má parkoviště především sloužit? Jestli tomu dobře rozumím, je to především centrální záchytné parkoviště pro návštěvníky města přijíždějící od dálnice směrem od silnice Generála Píky. Nyní tam zaparkuje tak osmdesát aut. v první etapě bude mít okolo 180 parkovacích míst, ve druhé a třetí etapě 430, celkem tedy zhruba 600 míst. Parkovacích stání v nově zpoplatněných zónách je okolo tří tisícovek, rezidentů a abonentů, kteří pouze dosud zažádali o parkovací karty je už nyní kolem dvou tisíc. Myslím si, že toto parkoviště nemůže stačit pro lidi dojíždějící do zóny za prací a pro návštěvníky cestující do města za poznáním. Ano, možná nějaká menšina kvůli zavedení zón začne používat MHD, ale stále zůstává většina, která dojíždí do města ze satelitů, z vesnic, které nemají žádné či dostatečné napojení na MHD," myslí si Iva z Českých Budějovic.

 

Nová linka MHD jezdí na náměstí Přemysla Otakara II.

Celkem hlasovalo950 čtenářů

Nová linka MHD v Českých Budějovicích

Středa, 1. listopadu 2017, 11:31

Nová linka MHD v Českých Budějovicích
Nová linka MHD v Českých Budějovicích

Štítky midibus, linka, parkoviště, Jírovcova ulice, České Budějovice, městská hromadná doprava, historické jádro města, parkování, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nová linka budějcké městské hromadné dopravy při své premiéře zela prázdnotou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.