Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: O parkovací oprávnění zatím požádalo kolem dvou tisíc obyvatel Českých Budějovic

Modrá mračna se stahují nad České Budějovice. Od zítřka, středy 1. listopadu v jihočeské metropoli totiž začnou fungovat další placené parkovací zóny. A proč modrá mračna? Modrá, protože parkovací zóny vyznačují v ulicích modré čáry. A proč mračna? Parkovací revoluce totiž zatím přináší jen mnohem více otazníků, ty převažují nad smyslem novinky. A tím by mělo být ulehčení situace s parkováním motorizovaným obyvatelům města.

Placené parkování se od středy 1. listopadu v Českých Budějovicích rozšíří až k Nádražní ulici. Kromě centra města a Lannovy třídy tak budou zpoplatněné parkovací zóny také v Pražském předměstí mezi Nádražní ulicí, Rudolfovskou a Pražskou třídou.


Modré čáry nyní označují placené parkovací zóny i v Pražském předměstí v Českých Budějovicích.

„Chceme, aby obyvatelé města měli v těchto lokalitách mnohem lepší podmínky pro parkování, které není v současné době jednoduchou záležitostí. V žádném případě se rozšíření zón s placeným parkováním nedělá proto, aby město na lidech vydělávalo," připomíná význam novinky náměstek českobudějovického primátora František Konečný.

Oprávnění pro parkování mohou získat jen obyvatelé Českých Budějovic, kteří tam bydlí, tudíž mají v daném místě trvalé bydliště, a nebo podnikatelé, jejichž provozovna tam sídlí. Dojíždějící nebo ti, kteří nejsou v daném místě přihlášeni k trvalému pobytu, nárok na parkovací kartu nemají. „A to je právě smyslem rozšíření placených parkovacích zón. Automobily těch, kteří ve zmiňovaných lokalitách nebydlí, přespolních, ze zmiňovaných lokalit tímto vytlačíme. Teď nově hlavně z Pražského předměstí, kde je pro tamní obyvatele zaparkovat nyní hodně tvrdým oříškem. Řešením jsou právě modré parkovací zóny. Jak ve dne, tak i v noci se podstatně zvýší kapacita pro místní obyvatele,“ dodává Konečný.

Právě nájemníkům, kteří nemají ve zdejších bytech trvalé bydliště, přinese nový parkovací systém nejvíce starostí. „Budou muset zaparkovat buď na záchytném parkovišti nebo v místech, kde se platí,“ upozorňuje náměstek Konečný. Na stejná parkovací místa zamíří i návštěvy a další řidiči, kteří potřebují ve zdejších ulicích zastavit jen dočasně. Nové záchytné parkoviště vzniklo v Jírovcově ulici, mělo by nabídnout až 250 parkovacích míst. Ale ne teď, není ještě vše hotové, a tak bude zatím k dispozici 70 až 80 parkovacích míst. „Všechny potřebné technologie tam zatím nejsou připravené," vysvětluje provizorium Konečný.  

Ze záchytného parkoviště v Jírovcově ulici začne od středy 1. listopadu cestující svážet malý autobus. Ten je doveze až na náměstí Přemysla Otakara II.


Na náměstí Přemysla Otakara II. v úterý 31. října večer byla připravena nová autobusová zastávka.

Doprava ze záchtyného parkoviště bude zatím zdarma, a s největší pravděpodobností tomu tak bude až do poloviny příštího roku. To by měly nahradit stávající malé busy menší elektrobusy. 

Oprávnění k parkování je možné získat na třech místech v Českých Budějovicích. A to na radnici a v obchodních centrech Mercury i  IGY, a také na přepážkách dopravního podniku. Ovšem vše je možné zařídit i elektronicky. „České Budějovice jsou jediným městem v republice, kde si obyvatel vše vyřídí přes počítač,“ říká František Konečný.

O parkovací karty, nebo přesněji o parkovací oprávnění mohou lidé žádat už od 2. října. Ale doposud s tím příliš nespěchali. „V úterý 31. října odpoledne bylo v systému něco málo přes dvě tisícovky žádostí," informuje Viktor Lavička, mluvčí dopravního podniku, který je pověřen správou celého systému. 

Kolik lidí ještě o parkovací oprávnění požádá, magistrát prý nedokáže odhadnout. „Kolik lidí má na něj právo, se ukáže až o něj všichni požádají. Předem to opravdu nevíme," konstatuje Konečný. Jisté ale je, že v zónách je přes tři tisíce parkovacích míst. 

Všechny podané žádosti se nyní zpracovávají. Pokud zatím někdo nedostal odpověď, nemusí se obávat toho, kde nyní bude parkovat. Systém totiž dva měsíce poběží ve zkušebním provozu, a město bude v listopadu a v prosinci hodně benevolentní. Skoro až do konce roku tak bude na mnoha místech Pražského předměstí parkování dál zdarma, jinde bude platit stávající. Vše potřebné se totiž nestihlo včas připravit. Záchytné parkoviště dosud nemá nainstalované technologie, dopravní podnik zatím nemá elektrobusy, za chodu se bude dodělávat značení. Chybí například i nové parkovací automaty.

„Následující dva měsíce do konce kalendářního roku budou jakýmsi překlenovacím obdobím. Pro obyvatele ty dva měsíce jsou vlastně jakýmsi bonusem. Parkovací oprávnění platí i v tomto období, ale platí za něj až od nového roku. Ale chápeme, že je to velká, zásadní změna, složitější záležitost, a proto v listopadu a v prosinci budeme benevolentnější," říká František Konečný. Ten zároveň podotýká, že zodpoví veškeré dotazy týkající se nového systému parkování. 

A ptát se za vás bude i Budějcká Drbna, která se v následujících dnech bude parkovacímu systému a všemu, co s ním souvisí, podrobně věnovat.

Štítky parkování, zóna, systém, oprávnění, obyvatel, České Budějovice, František Konečný, Přemysl Otakar II., dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

No bodejť by zastupitelstvo nesralo lidem na hlavu, když oprávněně nemají strach z toho, že je někdo postřílí, otráví, přefiknou jim brzdové hadičky, zapálí jim barák. My na to tolerování zrady našich volených zástupců brzy jako společnost krutě dojedeme.

Úterý, 14. listopadu 2017, 15:11Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

........V žádném případě se rozšíření zón s placeným parkováním nedělá proto, aby město na lidech vydělávalo," připomíná význam novinky náměstek českobudějovického primátora František Konečný. Ona ta cena parkovací karty ale vypovídá o něčem jiném. Když radnici prý nejde o peníze /což je směšné tvrzení/ proč není cena pro dotyčné symbolická? Nevím, ale mě se to jeví jako modrá lumpárna. Aspoň, si můžeme zazpívat že v Českých Budějovicích by chtěl žít každý.

Středa, 1. listopadu 2017, 18:19Odpovědět

VIDEO: O parkovací oprávnění zatím požádalo kolem dvou tisíc obyvatel Českých Budějovic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.