Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj plánuje v Českém Krumlově novou kruhovou křižovatku za 37 milionů

Zvýšit bezpečnost provozu by měla nová kruhová křižovatka v Českém Krumlově pod nemocnicí a autobusovým nádražím, kterou postaví Jihočeský kraj. Stavba za 37 milionů korun začne v polovině roku 2019.

Bude to další změna v dopravě po městě. Radnice nedávno schválila akční plán, jehož součástí jsou návrhy, aby se ze dvou kruhových objezdů na silnici I/39 staly světelné křižovatky. Zvýšila by se tak prostupnost aut těmito dvěma křižovatkami o třicet procent.

Silnice I/39 je hlavní tah spojující České Budějovice s Krumlovem, vede dál na Šumavu. Pod nemocnicí v Českém Krumlově je nyní styková křižovatka silnic II/157 a II/160. Místo ní vznikne kruhová s průměrem 37 metrů, se třemi rameny včetně dvou bypassů. Součástí bude nové veřejné osvětlení.

Podle Hany Brožkové z kanceláře hejtmanky je cílem zvýšit bezpečnost pro pěší tím, že auta zde pojedou pomaleji. „Tím se sníží i nehodovost. Úprava počítá i s napojením budoucí plánované tunelové trasy nového komunikačního propojení k mostu U Trojice budovaného jako přeložka silnice II/160," uvedla Brožková.

Náklady činí 37 milionů korun, až 90 procent by mohlo být z Evropské unie. Kraj zpracovává dokumentaci pro územní rozhodnutí a jedná s vlastníky pozemků. Práce by měly začít v polovině roku 2019, potrvají pět měsíců.

Podobnou přestavbu chystá kraj ve Vimperku na Prachaticku. V roce 2019 by se z křižovatky Fišerka měla stát kruhová. Starosta Vimperku Pavel Dvořák řekl, že tato křižovatka se plánuje deset let. Především by se zlepšil průjezd, teď jsou zde různé přednosti v jízdě.

Zadruhé by nám to pomohlo k tomu, že kruhová křižovatka by znamenala výjezd ke čtyřem směrům. Současný stav je, že příjezd je ze čtyř směrů, ale výjezd pouze do tří. Přibyl by směr na Prahu,“ řekl Dvořák, který očekává i zklidnění v dopravních špičkách.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky kruhová křižovatka, bezpečnost, Český Krumlov, Prachatice, silnice, Jihočeský kraj, Pavel Dvořák, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Evropská unie, České Budějovice, Šumava, Vimperk, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taťka Šmoula

Opravdu nadherne. Tak dva kruhace, ktere dopravu v CK v podstate umrtvily, se zrusi a dalsi se bude budovat. A bude se delat jen proto, ze se ma zpomalit doprava a tim zvysit bezpecnost. Protoze pomalu je preci bezpecne a tak to musi byt. Ne udelat obchvat aby vetsina aut nemusel pres CK, ne dodelat schudne chodniky, ne v tech mistech nakkoli zabranit prebihani pres krizovatku, ale zpomalit dopravu.Tedy vytvorit dalsi spunt, dalsi prekazku, dalsi "zklidneni".

Čtvrtek, 9. listopadu 2017, 14:02Odpovědět

Kraj plánuje v Českém Krumlově novou kruhovou křižovatku za 37 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.