Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České dráhy modernizují vagony na trati z Českých Budějovic do Prahy

České dráhy představily pět modernizovaných vozů ze soupravy, jež ve středu prvně vyjela z Českých Budějovic do Prahy. Vagony na lince R17 mají zčásti předělaný interiér. Jde o investici za 15 milionů korun. Národní dopravce promění během tří měsíců přes 70 vozů.

Zmizely kritizované koženkové sedačky. „Ty klasické, červené. Přečalounily se, aby byl jednotný design potahů, a není to koženka, ale mikroplyš, který je i v jiných vlacích,“ řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Ve druhé třídě mají modrou barvu, v první červenou. Jde o vozy staré přes třicet let, které vyrobila vagonka ve východoněmeckém Budyšíně.

Okna mají nová těsnění, přibyla výstražná oranžová světla, jež se rozsvítí, když jsou dveře do vagonu špatně zavřené, upravené jsou záchody. Renovované vagony budou na této lince jezdit zhruba dva roky. „Než pořídíme další moderní vozy,“ řekl člen představenstva Českých drah Michal Štěpán. Do revitalizace a zlepšení vagonů dají letos České dráhy 905 milionů korun. „Zahrnuje to třeba modernizaci interiéru pendolina,“ přidala mluvčí.

České dráhy, které denně vypraví sedm tisíc spojů, předělávají vagony v depech kolejových vozidel v Plzni a Praze. Práce zahrnují i seřízení oken a dveří, opravu toalet, čištění interiérů a revizi centrálního zavírání nástupních dveří. Staré vagony se podle mluvčí takto modernizují posledních sedm let. „Někdy se předělají úplně, tohle je částečná úprava, aby to bylo pro cestující alespoň trochu lepší,“ uvedla Pistoriusová.

Rychlíky linky R 17 jezdí z pražského nádraží v Holešovicích a pokračují přes hlavní nádraží do Benešova, Olbramovic, Tábora, Plané nad Lužnicí, Veselí nad Lužnicí a Českých Budějovic. Do krajského města směřují od loňska také Jižní expresy, ty již mají moderní vozy. Kromě toho spojují hlavní město s jižními Čechami i rychlíky linky R26, kdy motorové soupravy jezdí do Českých Budějovic přes Beroun, Zdice, Příbram, Písek a Protivín.

Foto flickr.com | Zdroj ČTK

Štítky České dráhy, vlak, modernizace, České Budějovice, Praha, interiér, Budyšín, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy modernizují vagony na trati z Českých Budějovic do Prahy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.