Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obchvat Českých Budějovic bude do roku 2021, cena je 12 miliard korun

Obchvat Českých Budějovic by měl být hotový do roku 2021. Odhadovaná cena je 12 miliard korun bez DPH. Stavba bude součástí dálnice D3. Řekla to mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky Nina Ledvinová. Na každý z úseků Úsilné – Hodějovice a Hodějovice – Dolní Třebonín má ředitelství 15 zájemců, většinou ze zahraničí. Stavět by se mělo začít zkraje roku 2018.

„Stavba je přímo speciálním zákonem stanovená jako prioritní dopravní záměr, kterých je devět. Rok zprovoznění je 2021. Stavba by měla být zahájena na začátku příštího roku,“ řekla Ledvinová. Nedávno uzavřelo ředitelství první kolo výběrového řízení na zhotovitele, v dohledné době vyhlásí druhé kolo soutěže na podání nabídek. Na každý úsek je patnáct uchazečů, podle ředitelky budějcké správy Ředitelství silnic a dálnic České republiky Vladimíry Hruškové jsou ve velké míře ze zahraničí, ze Španělska, Turecka, Itálie i Bosny a Hercegoviny.

Už dříve ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že obchvat uleví od velké části tranzitní dopravy, která dnes vede přímo přes České Budějovice. Klesne hustota provozu, podle ministra křižovatkami ve městě projede až 60 tisíc aut denně. Uleví se podle něj i obcím podél silnice I/3 jako jsou Litvínovice či Planá u Českých Budějovic.

První náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot ve středu řekl, že do roku 2021 musí být hotové i dálniční sjezdy napojené na českobudějovickou zanádražní komunikaci. Napojení na dálniční obchvat v lokalitách Pohůrka a Srubec řadí mezi priority kraje, připraví proto projekt a následnou stavbu mimoúrovňové křižovatky Pohůrka. „Projektová příprava je v plném proudu a řešíme i majetkoprávní vypořádání pozemků dotčených stavbou,“ doplnil krajský radní pro dopravu Jiří Švec.

Ohledně dálničního sjezdu v lokalitě Srubec náměstek Knot připomněl, že je nutné vyřešit jeho napojení na obchvat této obce. Stavba obchvatu však musí nejprve projít posouzením vlivu na životní prostředí EIA. „Tímto dálničním sjezdem je myšlena šestá etapa zanádražní komunikace, která je stejně jako obchvat obce Srubec investicí Jihočeského kraje. Není to tedy sjezd, který bude stavět ředitelství jako součást dálnice D3,“ upřesnila Ledvinová.

Aktuálně rozestavěné úseky D3 Veselí nad Lužnicí – Bošilec (5,1 kilometru za 634,7 milionu korun) a Borek – Úsilné (3,1 kilometru za 717,5 milionu korun) budou hotovy v říjnu. V úseku Borek – Úsilné zprovozní ředitelství zároveň mimoúrovňovou křižovatku na silnici z Českých Budějovic na Třeboň.

Dálnice D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O její potřebnosti se mluví tři desítky let. Zatím je v provozu 42 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku.

Foto bruno groening | Zdroj ČTK

Štítky obchvat, České Budějovice, doprava, cestování, Hodějovice, Úsilné, Ředitelství silnic a dálnic, Česko, Dolní Třebonín, Josef Knot, Srubec, Richard Brabec, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Obchvat Českých Budějovic bude do roku 2021, cena je 12 miliard korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.