Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dopravní podnik testuje na lince 12 sériový hybrid s akumulátory

Až do 5. září se mohou cestující budějcké městské hromadné dopravy svézt autobusem s hybridním pohonem. Dopravní podnik města České Budějovice prověřuje po elektrobusu a autobusu na CNG další vůz s alternativním pohonem. Na lince 12 je tak možné potkat zelený autobus Urbanway 12 m – Hybrid.

„Vozy s alternativními pohony jsou ideální ekologickou volbou pro města typu Českých Budějovic. Součástí příprav zavádění do praxe je proto i testování různých typů vozů, které by byly pro naše podmínky vhodné a umožnily výraznou obnovu vozového parku,“ říká ředitel a místopředseda představenstva dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Sériový hybrid s akumulátory splňuje veškeré požadavky na udržitelnou mobilitu – méně emisí, nižší hlučnost a vyšší produktivitu. Díky tomu mohou cestující zažít pohodlnou, světlou a klidnou cestu. Klidnost vozidla je jednou z jeho předností. Když je elektrický režim aktivován, zastavení generátoru, v blízkosti zastávek, zaručuje snížení vibrací a snížení hluku o více než padesát procent.

Rekuperace energie při každém brzdění a klesání umožňuje značnou úsporu paliva při akceleraci. Při použití ve městech s pomalou, intenzivní dopravou, nabízí tento sériový hybrid úspory paliva až čtyřicet procent ve srovnání s konvenčním autobusem. Se sníženou spotřebou a odlehčením vozidla má zelený autobus míru emisí CO2 na kilometr podstatně nižší než tradiční autobus. V porovnání s naftou se odhaduje třiatřicetiprocentní snížení CO2 na jeden kilometr a čtyřicetiprocentní snížení NOx na jeden kilometr. 

„Aktivita dopravního podniku přesně zapadá do dopravní koncepce, která počítá se zaváděním ekologických způsobů dopravní obslužnosti v našem městě,“ přídává náměstek primátora pro dopravu František Konečný.

Autoři

Štítky hybridní vozidlo, dopravní společnost, České Budějovice, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik testuje na lince 12 sériový hybrid s akumulátory  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.