Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Litr benzinu za jeden cent mají ve Venezuele, nejdražší je v Norsku

V rámci Evropské unie mají nejlevnější benzin v Bulharsku a Rumunsku. Do nádrže však nejvíce za průměrnou čistou měsíční mzdu natankují v bohatém Lucembursku. Jak jsou na tom Češi?

Cena za barel ropy typu Brent se dlouhodobě pohybuje mezi 45 až 55 dolary. Pokud cena padá k dolní hranici, roste globální poptávka, současně se přestává vyplácet těžba v některých lokalitách. Pokud naopak cena roste k horní hranici, začíná se vyplácet těžba v místech s vyššími náklady, nabídka ropy stoupá, cena se stabilizuje. Statistiky napovídají, že pokud vzroste cena surové ropy o deset procent, v Evropě vzroste cena paliv o zhruba tři procenta, v USA o sedm procent.

„Američané jsou zkrátka na svých automobilech závislejší, zatímco my Evropané můžeme využít alternativních forem dopravy,“ vysvětluje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Pokud by cena ropy vzrostla ze 45 na 55 dolarů za barel (to je o 22 procent), v zemích s vysokou cenou paliv se motoristům tankování prodraží o zhruba pět až šest procent. Ve státech s průměrnou cenou paliv to bude o deset až dvanáct procent. Naopak v zemích s nízkou cenou pohonných hmot nebude nárůst nijak dramatický. Zpravidla se totiž jedná o státy, kde je cena vládou regulována či dotována.

Rozdíly v cenách paliv mezi jednotlivými státy jsou propastné

Celosvětově byla v polovině letošního srpna cena za jeden litr benzinu 1,06 dolaru a za litr motorové nafty 0,94 dolaru. „Obecně platí, že v bohatých státech jsou ceny paliv vyšší, zatímco v zemích chudších či produkujících ropu bývají ceny nižší. Významnou výjimkou jsou USA, kde jsou ceny paliv trvale nízké. Nejlevněji vyšel litr benzinu ve Venezuele (0,01 dolaru za litr) a Saúdské Arábii (0,24 dolaru),“ uvádí Roman Budský. Ostatně levně bylo ve všech státech Perského zálivu, kde ceny činily 0,35 až 0,48 dolaru. Špatné to nebylo ani v Rusku (0,68 dolaru) a USA (0,7 dolaru). Za 99 centů se dal litr benzinu natankovat v Číně, Kanadě a Mexiku. Naopak nejdráže bylo na Islandu (1,85), v Hongkongu (1,93) a prvenství patřilo Norsku s 2,02 dolaru za litr.

V rámci států EU28 byla v polovině srpna cena benzinu nejnižší v Bulharsku a Rumunsku (za jeden litr činila 1,18 dolaru), následují Lotyšsko a Polsko s 1,23 dolaru, v Maďarsku to bylo 1,33 dolaru. V těsném sledu je Česká republika s 1,34 dolaru za litr benzinu. Překvapením může být, že stejně zaplatí motoristé i v bohatém Lucembursku. Naopak nejvyšší cena benzinu byla v polovině srpna v Nizozemsku (1,8 dolaru za litr), o chloupek levněji bylo v Řecku (1,77), Itálii (1,76), Dánsku (1,74) a Švédsku (1,7 dolaru). Z ekonomicky nejsilnější trojky bylo nejdráže ve Francii (1,58), o něco levněji pak v Německu (1,55) a Velké Británii (1,49 dolaru). O jeden cent méně zaplatili řidiči v Chorvatsku a na Slovensku (1,48 dolaru).

Státy s nízkými cenami paliv ale nemusejí být pro motoristy rájem na zemí

Ve Venezuele je benzin bezkonkurenčně levný, místní obyvatelé by za průměrnou měsíční mzdu mohli natankovat 3200 litrů. Výrazně lépe jsou na tom ovšem například v Saúdské Arábii (zhruba 7200), Spojených arabských emirátech (7000) a samozřejmě též v USA (přes 4400 litrů). Rusové by mohli doplnit 925 a Číňané 916 litrů. Naopak na Ukrajině by to bylo zhruba jen 250 litrů benzinu.

„V Evropské unii by si za průměrnou měsíční mzdu od stojanu čerpací stanice nejvíce benzinu odvezli Lucemburčané (2531 litrů), Dánové (1746 litrů), Irové (1670 litrů), Němci (1655 litrů), Rakušané (1593 litrů) a Finové (1569 litrů). Naopak nejméně by to bylo v Bulharsku (461), Maďarsku (464), Řecku (469), Lotyšsku (572) a Rumunsku (574 litrů). Průměrný Čech by si mohl dovolit poručit zhruba 752 litrů,“ uzavírá Roman Budský.  

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nádrž, cena, Norsko, Venezuela, dolar, palivo, Bulharsko, Rumunsko, Evropská unie, Lucembursko, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litr benzinu za jeden cent mají ve Venezuele, nejdražší je v Norsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.