Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeští policisté si posvítí na cyklisty. Kontrolovat budou ale i bruslaře a chodce

V pondělí 14. srpna odstartovala v Budějcích dopravně bezpečnostní akce Bezpečně na kole, jejímž cílem je připomenout zásady bezpečné jízdy na cyklostezkách. Kontrolováni budou nejen cyklisté, ale i chodci a bruslaři. Akce potrvá v celém Jihočeském kraji minimálně do neděle 20. srpna.

Akce je zaměřená nejen na cyklisty, ale i na osoby, které se kolem cyklostezky pohybují, abychom jim připomněli zásady bezpečného chování na těchto komunikacích,“ popisuje policejní mluvčí Milan Bajcura. Mimo to budou policisté, spolu s krajským koordinátorem BESIPu, kontrolovat také technický stav kol a vybavenost a viditelnost cyklistů.

 „Uvedení účastníci patří do kategorie nejvíce zranitelných osob v silničním provozu. Od začátku roku řešíme v Jihočeském kraji více než dvě stě dopravních nehod s účastí cyklisty. Sto padesát osob bylo zraněno buď lehce, nebo těžce a tři osoby bohužel následkům těžkého zranění podlehly,“ dodává Bajcura.

Bezpečně na kole není výjimečnou dopravní akcí. „Kontroly probíhají každý měsíc, ale vždy je koho napomínat. Vždy se najdou nějaké chyby a dost často je neuspokojivý právě technický stav kol,“ řekl krajský koordinátor BESIPu Václav Kovář, který dodává, že cyklisté také mnohdy podceňují svoji viditelnost na komunikacích. I proto policie spolu s BESIPem rozdává kontrolovaným reflexní pásky a vesty. Mladí podle něj zase velmi často zapomínají, že podle zákona jsou povinni do osmnácti let nosit bezpečnostní helmu.

Policejní kontroly budou probíhat na cyklostezkách v Českých Budějovicích, na Jindřichohradecku, Třeboňsku a kolem České Kanady.

Štítky cyklisté, cyklostezky, policie, kontrola, Bezpečně na kole, cyklista, cyklostezka, České Budějovice, Jihočeský kraj, BESIP, Václav Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští policisté si posvítí na cyklisty. Kontrolovat budou ale i bruslaře a chodce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.