Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Růžová kola se vrací do budějckých ulic

Rekola jsou zpátky. Růžová recyklovaná kola, která jsou už pro řadu obyvatel nedílnou součástí každodenní dopravy po městě, podobně jako městská hromadná doprava, se zase vrátila do ulic Českých Budějovic. Už na třetí sezonu. Necelých sedmnáct tisíc loňských výpůjček potvrzuje, že růžová kola přestávají být projektem pro úzkou skupinu nadšenců. I českobudějovičtí radní na svém zasedání vyjádřili podporu vizi komunitního sdílení kol.

Půjčte si růžové kolo kdykoli se vám zachce. Jezděte tak dlouho, jak budete potřebovat, a nakonec kolo kdekoli v zóně zamkněte pro dalšího jezdce. Prostě bikesharing jak má být. Rekola jsou systém sdílených kol, díky kterému si člověk může užívat dopravu po městě s úsměvem a bez starostí. K cestování potřebuje jen mobilní telefon a vlastní nohy jako pohon. Služba funguje přes aplikaci mobilní, webovou nebo za pomoci sms. Ten, kdo si chce kolo půjčit, si vyhledá nejbližší rekolo, kódem odemkne zámek a může se vydat na cestu. V cíli stačí kolo bezpečně zamknout a označit v aplikaci jako vrácené. 

Služba funguje v Praze, Brně, Olomouci, Teplicích a v Českých Budějovicích. A na jihu Čech už třetím rokem. A desítky kol jsou od prvního jarního dne nachystány v ulicích jihočeské krajské metropole a další budou brzy přibývat. Ve vrcholu sezony bude ve městě v provozu kolem osmdesáti rekol.

Rekola letos konečně přichází s novinkou, po které lidé už dlouho volali. „Nově budou k dispozici také jednorázové výpůjčky. Ty by měly přinést vyšší dostupnost služby pro všechny, turisty i obyvatele, kterým se hodí sdílený bicykl využívat jen příležitostně. Kolo je v centru města zejména v dopravní špičce rychlejší než auto," uvedla Anna Šlechtová z projektu www.rekola.cz.

Podle Anny Šlechotvé v rámci ročního členství si lze kola nadále půjčovat a vracet do vytyčené zóny, ale jednorázová výpůjčka musí vždy končit u jednoho z vybraných stojanů.

Autoři | Foto rekola.cz

Štítky České Budějovice, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růžová kola se vrací do budějckých ulic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.