Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský kraj zatím o stávce řidičů nic neví

Jihočeský kraj zatím nemá informace o tom, že by se řidiči autobusů v regionu připojili k plánované stávce, která se podle odborářů uskuteční 6. dubna. Důvodem stávky jsou požadavky řidičů na zvýšení mezd.

Jihočeský kraj zatím nemá od odborářů jakékoliv oficiální informace, Pokud by skutečně řidiči stávkovali, významně by to omezilo život v regionu. Řada lidí denně dojíždí autobusy do práce, děti do školy. Pro takové obyvatele by to znamenalo velké omezení," uvedl náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jan Kubík. Podle něj není v silách kraje autobusovou dopravu nahradit.

Kubík uvedl, že by se možná podařilo sehnat několik soukromých dopravců, kteří by místo stávkujících na trasách jezdili. Ale také je dost možné, že by se to nepovedlo. Třeba kvůli tomu, že většina řidičů nebude chtít stávku narušovat," dodal náměstek.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 korun za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Řidiči by takto měli být placeni od ledna, dřívější minimální hodinová mzda byla 71,60 korun. Nově byl zaveden příplatek 6,60 korun za hodinu za náročné pracovní prostředí.

Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali. Nejhorší situace je podle nich v Jihomoravském a Ústeckém kraji.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, stávka, mzda, Jan Kubík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zatím o stávce řidičů nic neví  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.