Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Začala se stavět nová část dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem

Nová část dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem na Českobudějovicku se začala ve středu stavět. Měří necelých jedenáct kilometrů a bude stát 933 milionů. Povede po trase nynější silnice I/3. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic. Stavební práce potrvají do prosince 2019. Stát chce letos investovat do stavby D3 3,6 miliardy korun.

Na novém úseku D3 dlouhém 10,6 kilometru se rozšíří současná silnice I/3 na dálnici. Vznikne zde pět nových mostů, z toho jeden ekodukt, což je speciální most, po němž může dálnici překonat divoká zvěř.

„Stavba dálnice D3 v úseku Ševětín – Borek je vlastně rozšířením stávající silnice I/3, která je v dnešní době již dopravně velmi zatížená. V rámci stavby bude ke stávajícímu pravému jízdnímu pásu dobudován levý jízdní pás. Dojde též k úpravě stávajících mimoúrovňových křižovatek Ševětín a Lhotice. Díky dálnici se doprava v místě stane plynulejší a tím pádem i bezpečnější“, okomentoval zahájení výstavby generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Ministr dopravy Dan Ťok při na místě ocenil, že D3 propojí sever a jih Evropy, Baltské moře s Jadranským. trasa dálnice D3 leží na hlavním mezinárodním tahu E55. Ten vede ze Skandinávie přes Německo, Česko, Rakousko a Itálii do Řecka. Dálnice D3 je rovněž zařazena do doplňkové sítě evropských dopravních koridorů. Hlavní význam budoucí dálnice D3 rovněž spočívá v  propojení Prahy s  oblastí jižních Čech a rakouskou rychlostní silnici S10. Celková délka tahu dálnice D3 mezi Prahou a  státní hranicí s  Rakouskem je přibližně 171 kilometrů.

Dálnice D3 propojí Prahu s Českými Budějovicemi a hranicemi s Rakouskem

 „Je v síti tras evropských dálnic a konečně propojí Středočeský kraj s Českými Budějovicemi. Pevně věřím, že v druhé polovině roku zahájíme další dva úseky, dlouho očekávaný obchvat Českých Budějovic, který už má EIA, na většině úseků už žádáme o stavební povolení. Bojujeme tam s výkupy pozemků, ale to jsou věci, na které jsme velmi často zvyklí," řekl Ťok.

Ve výběrovém řízení na úsek Ševětín - Borek zvítězila mezi deseti zájemci společnost Eurovia CS, nabídla nejnižší cenu 933 milionů korun. Staví i úsek D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec, který chce stát otevřít v září; o měsíc později by měli řidiči začít jezdit po D3 mezi Borkem a Úsilným. Tyto dva úseky měří 8,3 kilometru. Zástupce firmy Eurovia Pavel Jiroušek žádá řidiče a obyvatele z okolí o trpělivost při stavbě. „Jsme si vědomi, že takto významný a velký projekt vždy dočasně ovlivní provoz a život v okolí. Odměnou všem bude nový kvalitní úsek D3," řekl Jiroušek.

Letos by se měl začít stavět i obchvat Českých Budějovic. Hlavní část prací začne v roce 2018. „Zároveň na části stavby ještě běží u magistrátu Českých Budějovic řízení o změně územního rozhodnutí, které zajistí optimální variantu stavby," podotkl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Jde o vysoký počet plánovaných sjezdů z D3 u Českých Budějovic, z nichž některé se zatím nebudou dělat. „Stavba dálnice je ale navržena tak, že technicky umožní v případě dopravní potřeby doplnit další mimoúrovňové křižovatky," dodal mluvčí.

 Dálnice D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O její potřebnosti se mluví tři desítky let. Zatím je v provozu 42 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku.

Jako na smilování čekají České Budějovice na propojení s dálniční sítí a především pak na obchvat, který výrazně uleví dopravě ve městě. „Za každý metr dálnice i silnice, který zase o kousek přiblíží dálniční síť Českým Budějovicím jsme nesmírně rádi. Budějovice jsou totiž snad jediným krajským městem v republice, kde zmiňované propojení a napojení na dálniční síť chybí,“ řekl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda, ale zároveň podotkl, že za poslední čtyři roky se v tomto směru s výrazně hnuly ledy. Přitom zmínil rozestavěný sjezd Boerk - Úsilné a i to, že vu Veselí nad Lužnicí se vlastně také projíždí stavbou. „Doufám, že to tak bude i pokračovat, A že v roce 2022 se už bude jezdit po obchvatu, který odvede tranzitní dopravu z města. Všem se nám v Českých Budějovicích tak výrazně uleví,“ dodal primátor.

Babiš chce zákon, který stanoví, že stavba dálnic je národní zájem

„Jen abych se toho já vůbec dožil. To už bylo řečí a slibů kolem dálnice, kolem obchvatu. Ono ani samotné zahájení stavby ve finiši ještě vlastně neznamená, že to tu ve slibované době bude fungovat. Budu věřit, až se tam tudy opravdu svezu. Ale samozřejmě budu rád, jestli se to povede," uvedl na téma zahájení výstvby dálničního úseku u Českých Budějovic obyvatel krajského města, šedesátiletý Josef Václavíček.

Ministr financí Andrej Babiš při zahájení stavby řekl, že chce, aby vznikl zákon, který stanoví, že stavba dálnic je národní zájem. „Je potřeba urychlit legislativu a prosadit zájem většiny," uvedl Babiš. „Proč máme takovou legislativu, proč už dávno nemáme zákon, kde se řekne, že toto je náš národní zájem. Ať o tom lidé hlasují v referendu, kdyby si vybrali směr, mohlo by se stavět a každý už do toho potom nemusí mluvit. Dnes nemáme legislativu, abychom prosadili zájem většiny občanů. Je potřeba ho prosadit a nenechat se vydírat individuálními vlastníky pozemků, kteří potom požadují nehorázné ceny," uvedl Babiš. Dodal, že vláda, v níž zasedá, prosadila zákon, který vykupuje pozemky za „velice atraktivní ceny". Babiš také kritizoval to, že se dálnice v České republice staví neúměrně dlouho. A zmínil dálnici D8, která se v délce 100 kilometrů stavěla 32 let. „To je hrozné číslo. Potřebujeme jasný český národní zájem, který řekne: tady si lidé přejí dálnice a potom se staví, a ne že nás bude někdo vydírat kvůli ceně pozemků nebo ekologii," uvedl ministr.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky dálnice, České Budějovice, Ševětín, Borek, silnice, Andrej Babiš, Ředitelství silnic a dálnic, Praha, okres České Budějovice, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Začala se stavět nová část dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.