Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj může dokončit modernizaci letiště. Slibuje si posílení hospodářského růstu

Ke konci minulého týdne se konečně povedlo schválit Radou Jihočeského kraje výsledky výběrového řízení na dokončení modernizace Letiště České Budějovice. Vítězný návrh předložilo sdružení společností Geosan Group a Habau CZ. Investice vyjdou na 418 milionů korun bez DPH.

„Vítězná firma by měla na letišti vybudovat například vnitroareálové a veřejné komunikace, terminál, objekt zabezpečení letového provozu, venkovní osvětlení, radionavigaci, radiokomunikaci, světelné vybavení a ostatní technologická zařízení pro odbavení cestujících či rozšířit odbavovací plochy a pojezdové dráhy,“ upřesnil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Podle něj jižní Čechy mezinárodní vzdušný přístav potřebují. Obzvlášť v době, kdy nemají přímé dálniční spojení s hlavním městem. „Nadále trváme na tom, že letiště je potřebnou investicí, protože chybí dálnice. Slibujeme si posílení hospodářského růstu kraje,“ doplnil hejtman. Prozatím má Letiště České Budějovice licenci pouze pro neveřejný mezinárodní provoz.

Proces se ale neobvykle dlouho vlekl. K zadávacímu řízení došlo už v květnu 2015, ještě o rok dříve byly zveřejněny předběžné informace podle tehdejšího zákona o veřejných zakázkách. Z deseti uchazečů byli v únoru 2016 tři vyloučeni. Jedno ze stavebních sdružení se však nespokojilo s rozhodnutím a podalo námitku nejprve k Jihočeskému kraji, poté i k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Obě byly zamítnuty.

ČTĚTE TAKÉ: Policie prověřuje tendr na dostavbu letiště v Plané u Českých Budějovic

Následně vyzval kraj úspěšné uchazeče k podání nabídek. Jenže referencí jedné subdodavatelské firmy na světelné vybavení letišť se nešlo prokázat v zadávacím řízení, ačkoliv tak učinili dva uchazeči – společnost Hochtief a sdružení společností Geosan Group a Habau CZ. Zatímco Hochtief další referenci neměl, druhý uchazeč ano, a tak nemusel být z výběrového řízení vyloučen. Naopak Hochtief, přestože předložil nejnižší nabídkovou cenu, neměl být podle dvou nezávislých právnických posudků ani vyzván k předložení nabídky.

Zvýhodňovaná subdodavatelská firma, jež je patrně součástí stále probíhajícího policejního vyšetřování, tak uvedla v omyl nejenom dva uchazeče, kteří chtěli dokončit modernizaci letiště, ale i samotný kraj. „Pokud vím, tak policejní vyšetřování stále probíhá. Máme snahu dozvědět se, jestli se nějaké protizákonné činnosti děly, proč se děly a kým byly iniciovány. Kraj ale pořád vystupuje jako poškozený,“ dodal hejtman. Vyloučení mohou podat námitky proti rozhodnutí do 24. března. Pokud tak neučiní, může dojít k podpisu smlouvy, od jejíhož data má vítězné sdružení 18 měsíců na dokončení prací.

Foto Radek Šíma

Štítky letiště, Jihočeský kraj, výběrové řízení, České Budějovice, Geosan Group, Jiří Zimola, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj může dokončit modernizaci letiště. Slibuje si posílení hospodářského růstu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.