Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Obchvat Budějc dostal zelenou

Na cestě k vydání stavebního povolení je od pátku obchvat Českých Budějovic. Ministerstvo životního prostředí k němu totiž v pátek vydalo závazné posouzení EIA, tedy souhlasné stanovisko o vlivu na životní prostředí. Stavba bude součástí dálnice D3, obchvatem Českých Budějovic se ve smyslu zákona rozumí stavby 0310/I Úsilné – Hodějovice a 0310/II Hodějovice – Třebonín. Jde o šestou prioritní dopravní stavbu v republice, která toto stanovisko získala. Čekají na něj ještě tři další.

„Je to ta nejlepší zpráva letošního roku, i když jsme z něj ukrojili teprve šest dnů. A troufám si tvrdit, že se bude řadit mezi ty nejlepší i na konci roku, alespoň pro Budějčáky,“ neskrýval radost František Konečný, náměstek primátora pro dopravu, územní rozvoj a architekturu Statutárního města České Budějovice. „Dálniční obchvat Českých Budějovic od Úsilného až po Dolní Třeboním dostal zelenou. To nejsložitější, kde hrozilo zdržení, máme úspěšně za sebou,“ oddechl si.

Podmínkou pro vydání aktualizovaného stanoviska na základě dohody s Evropskou komisí, tentokrát závazného, oproti dřívější legislativě, bylo řádné zhodnocení vlivů stavby tak, jak je nyní vyprojektována v dokumentaci pro stavební povolení na životní prostředí a veřejné zdraví, například vliv hluku a imisí na obyvatelstvo, vliv na povrchové a podzemní vody a podobně.

Klíčový obchvat přinese výraznou úlevu od velké části tranzitní silniční dopravy, která je v současné době vedena přímo přes České Budějovice. „Stavba přispěje ke snížení hustoty provozu oproti současnosti, kdy na křižovatkách ve městě projíždí až 60 tisíc vozidel za den,“ říká ve své zprávě ministr životního prostředí Richarda Brabce. I tomu je jasné, že se vybudováním dálničního obchvatu uleví také obcím podél silnice první třídy číslo 3, jako jsou například Litvínovice nebo Planá u Českých Budějovic. „Tam dojde jednak ke snížení hluku a emisí a zároveň se zvýší i bezpečnost silničního provozu, což pomůže také snížit počet dopravních nehod,“ dodal ministr.

Podle náměstka budějckého primátora tak může pokračovat proces přípravy dopravní stavby. Například zapracovat do územních rozhodnutí potřebné změny, hlavně požadavky ochranářů. Ty prý spočívají třeba v tom, že u sjezdu se výjezd posune o několik metrů.

Stavba obchvatu Českých Budějovic by mohla začít koncem letošního roku. Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda se letos bude intenzivně stavět část D3 Bošilec – Borek, hotová by mohla být příští rok. „Potom bude následovat výstavba obchvatu Českých Budějovic, kterou bychom rádi zahájili ještě v letošním roce. Bude to ale spíše běh o to získat všechna potřebná povolení a dokončit výkupy pozemků, hlavní část stavebních prací zahájíme v roce 2018,“ řekl Neřold. Pro stavbu obchvatu je podle něj drtivá většina pozemků vyřešena, zbývají ale některé problematické.

Štítky České Budějovice, Úsilné, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Třebonín, Hodějovice, František Konečný, Evropská komise, Richard Brabec, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Budějc dostal zelenou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.