Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Čtyři strážníci na jedno náměstí. Rozkaz zněl jasně: „Nesmí parkovat za žádnou cenu!“

Plýtvat penězi se nemá. Ale budějcká radnice jich má asi dost na to, aby už několik týdnů vysílala permanentně několik hlídek strážníků na náměstí Přemysla Otakara II. Městští strážci zákona pilně pokutují všechna auta, která na obvodu nemají co dělat. Nutno podotknout, že správně. Ale proč tak najednou?

Přiznám se, že mě polilo horko, když jsem v pátek jel na náměstí na pracovní oběd. Finišuje výstavba adventních trhů. Míst na parkování je zde už tak málo, ale teď je to ještě umocněné, že některá mají vyblokovaná právě stánkaři, kteří zde téměř měsíc budou nabízet zákazníkům své produkty.

Objíždím náměstí a co nevidím? Na jednom rohu dva strážníci, na dalším také dva. V součtu tedy čtyři, k tomu se na „kruhovém objezdu“ neustále pohybovala parkovací služba. Přestože opodál stojí parkovací dům, nikde nebylo místo k zaparkování. Přiznám se, že jsem si nakonec „nějak“ poradil, ale fascinuje mě, s jakou důsledností nyní strážníci dbají na správné parkování.

ČTĚTE TAKÉ: Parkování se na náměstí nezměnilo. Pokutu dostává ten, kdo stojí na zákazu

Kdo špatně zaparkuje, může samozřejmě namítat, jak chce, ale bude mu to málo platné. Zatímco jsem nikdy neměl obavu o to, zda na náměstí dostanu pokutu za špatné parkování, nyní tomu tak bylo. S respektem jsem se tedy vracel ke svému vozu o hodinu později. Naštěstí jsem „uspěl“, jenže valná většina Budějčáků v poslední době takové štěstí nemá.

Radnice i městská policie se dušují, že jednají správně a dělaly tomu tak vždy. Vsadím se o své boty, že tomu tak ale není. Stačí, kdybychom porovnali počet udělených pokut na náměstí Přemysla Otakara II. třeba v srpnu a v listopadu. Zásadní rozdíl by každý poznal hned na první pohled. Za to dám krk.

Je mi úplně jedno, jestli já se svým osobním autem budu stát o 200 metrů dále, projdu se, možná udělám i něco pro své zdraví. Také mě to donutí být dochvilný. A vlastně ušetřím. Ale už vůbec nechápu, jak strážníci usuzují, kdo zde zásobuje, a kdo ne. Každý, kdo tak alespoň jednou činil, ví moc dobře, že to někdy není otázka minut. Prostě a jednoduše, vyložit zboží chvíli trvá. Jenže policistům, kterým byl dán příkaz, je to v dané chvíli celkem jedno.

Nevím, co zásadního změnilo pohled radnice, ale měl bych pro její vedení pár doporučení. Když chcete zásadně změnit svůj postoj k parkování na náměstí, dejte o tom včas vědět veřejnosti. Pokud vám to dříve nevadilo, není úplně fér změnit z minuty na minutu postoj. Jestli chcete donutit lidi parkovat v parkovacích domech, prosím. Ale upravte pravidla tak, aby i ti, kteří zásobují, měli čas na svou práci. Někdo tahá v brašnách papíry, někdo na rudlíku krabice.

Ale především, a o to žádám nejvíce, vybírejte pokuty po celý rok stejně. Ne tak, jak a kdy se vám zachce. Protože jinak jsou ty dvě hlídky strážníků užitečnější úplně někde jinde. Pokud nevíte kde, napište mi, rád vám řeknu, kde bych je viděl radši.

Foto Ivo Červený

Štítky Přemysl Otakar II., parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

To je jako se silničáři.. Je konec roku a asi zjistili, že mají málo bodů za "dobré" skutky a tak to honí, co se dá, aby bylo splníno.. A kde jsou místa pro lehké získání těchto bodů pro výkazy práce MP? No samozřejmě né na Máji ani na Palačáku, ani na rohu u Mercury, ani přímo před vlakovým nádražím ale na Náměstí a u nového "super" zákazu u Mercury..
A abych nezapoměl.. Není tohle dílo samotných strážníků, ale jejich vedení.. A vedení toho vedení :)

Sobota, 26. listopadu 2016, 11:22Odpovědět

KOMENTÁŘ: Čtyři strážníci na jedno náměstí. Rozkaz zněl jasně: „Nesmí parkovat za žádnou cenu!“  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.