Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeští silničáři mají ve skladech 87 tisíc tun posypu

Jihočeská správa a údržba silnic (SÚS) má před zimou ve skladech 87 tisíc tun posypových hmot, což je podobné množství jako minulou a předminulou zimu. Cestáři se budou v zimě starat o více než 6 tisíc kilometrů silnic, což je po Středočeském kraji druhé nejvyšší číslo.

Momentálně máme k dispozici 32 tisíc tun soli a 55 tisíc tun inertního posypového materiálu, kam se řadí například kamenné drtě,“ uvedl provozní náměstek SÚS Jan Vykouk. Zákonem stanovené období, kdy silničáři zimní údržbu provádějí, začíná 1. listopadu a končí 31. března. Kryje se tedy s časovým intervalem, kdy musejí řidiči využívat zimní pneumatiky.

Jihočeský kraj spravuje pouze silnice druhé a třetí třídy, zimní údržba se ale vztahuje i na silnice první třídy v majetku státu. Letošní změnou je zimní údržba zprovozněných úseků dálnice D3, kterou si zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic samo.

Sjízdnost jihočeských komunikací je SÚS připravena zajistit s pomocí vlastních 186 sypačů s radlicí a devíti sněhových fréz. Za volant uvedeného vozového parku usedá více než 300 řidičů.

Silničáři mají k dispozici také přes 20 kilometrů sněhových zábran, 20 tisíc sněhových tyčí, 12 hlásičů náledí a pět meteostanic.

Za zimu 2015/2016 spotřebovala Správa a údržba silnic Jihočeského kraje téměř 54 tisíc tun posypových materiálů (17 tisíc tun soli a 37 tisíc tun inertního materiálu. To bylo díky teplému počasí zhruba o 6 tisíc tun méně než v předešlém období. Loňská zima stála silničáře více než 198 milionů korun, ta předchozí byla o téměř 24 milionů dražší. Zima 2012/2013 stála skoro 330 milionů korun.

Autoři

Štítky silnice, zima, materiál, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští silničáři mají ve skladech 87 tisíc tun posypu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.