Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Blokovali silnici kvůli obchvatu. Na něj si ale Dasný ještě dlouho počká

Téměř hodinu blokovali přecházením přes přechod lidé v Dasném silnici I/20, která vede z Budějc na Plzeň. Snažili se tak upozornit na to, že obcím Dasný a Češnovice chybí plánovaný obchvat, který by je uchránil od více než 20 tisíc aut, jež tudy denně projedou.

A vypadá to, že delší dobu zde nebude. Problémem je posudek vlivu na životní prostředí (EIA), který se bude muset zopakovat. To způsobí zablokování stavby na dobu dvou až pěti let. „V současné době je vysoutěžen zpracovatel dokumentace pro stavební povolení, který zpracovává podklady pro podání žádosti o zahájení řízení Oznámení o zahájení zjišťovacího řízení dle zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí,“ říká investiční referent Ředitelství silnic a dálnic České republiky David Hlaváč.

Nedá se však říct, že by se nic nedělo. Probíhá uzavírání smluv o budoucím předání stávající silnice I/20 s následnými vlastníky a Ředitelství silnic a dálnic České republiky rovněž komunikuje se starosty obcí Dasný a Češnovice, aby se podíleli na návrhu dopravních opatření, které pomohou ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu ve zmíněných obcích.

Protest občanů obce Dasný za obchvat

Mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední probíhá v obci Dasný poklidný protest za obchvat nejen této obce, ale i Češnovic, kde denně projede téměř 30 tisíc aut. K tématu se budu zítra věnovat. ;-)

Zveřejnil(a) Budějcká Drbna dne 26. říjen 2016

 

Každodenní problémy obyvatel potvrzuje i starostka obce Dasný Ludmila Kahounová. „Není možné odbočit, přejít komunikaci, musíte všude dávat pozor. Je tu strašný hluk, spousta prachu... Prostě dálnice v obci. Denně tudy chodí děti ke školnímu autobusu. Nedávno dokonce vjelo auto do jednoho dvora a zastavilo jen několik centimetrů od domu,“ popisuje situaci.

Během středy se tak těsně za Budějcemi tvořily kvůli protestu občanů obce Dasný kolony. V nich byli řidiči někdy velmi agresivní. Po určité době lidé z přechodu zmizeli, aby nechali projet několik aut. Poté se na něj vrátili. „Chceme poukázat na to, že se tady za běžného provozu nedá silnice přejít. Musíte několik minut čekat a pak se po přechodu rychle dostat na druhou stranu, což je pro staré lidi nebo maminky s dětmi problém,“ řekl organizátor akce Václav Radouch. 

Podle něj méně než každé druhé auto překračuje v obcích Dasný a Češnovice povolenou padesátikilometrovou rychlost. „To je katastrofální problém, který nás trápí. Hodně aut tudy projíždí skutečně vysokou rychlostí,“ uvedl Radouch.

Foto Jan Luxík

Štítky Dasný, silnice, Češnovice, České Budějovice, Plzeň, Ředitelství silnic a dálnic, Česko, David Hlaváč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

Vy nemáte auto? Ani lidé v těchto vesnicích? Že odsuzujeme všechny řidiče? A klidně blokujte úředníky, tím že jim budete stát ve dveřích.. Jinak řidiči mají plný zuby uzavirek, nekvalitních silnic, útočí proti nim cyklisti i MHD a teď ještě blokování od spoluobčanů.. Bezva.. Uvědomte si kdo je oběť.. A opravdu si myslíte, že najednou dostanete posudek od EIA? Nebo že se najdou peníze najednou z ničeho nic??? Díky blokaci ostatnich? Zkuste raději blokovat kolonu s panem prezidentem až pojede okolo a třeba se to pohne víc!

Čtvrtek, 3. listopadu 2016, 09:39Odpovědět

Karel Turek

A co si myslíte, že ti lidé do teďka dělali? Prosím o praktický návod. "Blokujte tedy státní úředníky a odpovědné osoby za tento problém". Jak??? Stát hodinu před dveřmi jejich kanceláře? "Vylejvejte si zlost na místech, kde dochází k problémům co tu píšete.. " Jak, aby to k něčemu bylo??? Lidé píší petice, chodí na veřejná vystoupení zastupitelstva, setkání s politiky, píší příspěvky do novin... Stejně si zvolení zástupci a úředníci dělají co chtějí (nebo nekonají). Nátlak je legitimní. Měli by se probrat i řidiči - těch je obecně víc než těch nejhůř postižených v městech a vesnicích.

Čtvrtek, 3. listopadu 2016, 09:08Odpovědět

Miroslav Novotný

Nevím proč by se měl někdo upalovat, stejně by opět na tom nic nezměnil.. Ale znova musím říci to samé.. Poklidni protest, který zablokoval pokojně řidiče není v pořádku.. Blokujte tedy státní úředníky a odpovědné osoby za tento problém a ne náhodně jedoucí spoluobčany.. Vylejvejte si zlost na místech, kde dochází k problémům co tu píšete.. Ale neberte jako rukojmí kolemjedoucí lidi, co hold taky nemají jinou možnost než jet přes tuto vesnici..

Čtvrtek, 3. listopadu 2016, 06:07Odpovědět

Karel Turek

Typické: hygienicky nadlimitně zatíženým občanům, kteří ze zoufalství nad investiční nečinností státu / kraje volí pokojný protest, který na hodinu (?!) omezí řidiče je spíláno. Mají se snad na protest upálit nebo co??? Proč si řidiči, občané a daňoví poplatníci nestěžují raději na to, že dopravní situaci odpovědní řádně a takových 20 let (?) neřeší. Že vytváří rozsáhlé skryté zadlužení země na podinvestování dopravní infrastruktury, která zaostává desítky let nejen za nejvyspělejšími zeměmi, ale i našimi bezprostředními sousedy. Peníze nejsou!? Jak je tedy možné, že jsou na neustále rostoucí počet státních zaměstnanců? Jak je možné, že cena za km dálnice je o desítky procent vyšší než v Rakousku či Německu, ačkoliv stavba probíhá násobně pomaleji? Argumentace politiků jsou šaškárna, pane Novotný, nikoliv oprávněný protest občanů.

Středa, 2. listopadu 2016, 22:45Odpovědět

Miroslav Novotný

Ač vidím ve vašem textu mnoho pravd, stále to neopravňuje nikoho blokovat někoho jiného.. Způsobilo to problémy mnoho lidem a nepřispělo to k bezpečnosti již tak nebezpečného provozu.. Spoustu nervóznich řidičů zbytečně kvůli saskarne.. Ano nezávidím lidem u těchto rušných silnic, ale snad každému dojde, že když neni na obchvat CB, tak že nebude ani na tyto vesnice.. Děkuji za Vaše reakce pane Šimáku, konečně jsem tu zažil diskuzi :) a přeji hezký den..

Úterý, 1. listopadu 2016, 15:30Odpovědět

Jiří Šimák

No to máte sice pravdu, že ta silnice tam vedla ale nezlobte se na mne ..to není argument...to je jen výmluva. A za druhé mícháte jablka a hrušky... ve městě není alternativa. Naopak, když alternativa je,jako je tady a spojky z Vltavy na Máj tak se proti ní postaví pár blbů a lidí v okolí ul. O. Nedbala nikoho nezajímají. Prosím jen neužívejte to klišé s tím, že tam nemusí žít...to je dost ubohé a není hodné rozumné diskusi. Problémy akce způsobila ale tady v tom absurdistánu není jiné volby formy protestu aby si ho někdo všimnul, protože standartní slušné cesty selhávají. Tak to vidím ...nejsem občan Češnovic ani Dasného. Vidím to tak, že se na lidi jak píšete i v jiných místech nebere ohled třeba Lišov (třeba najdete další). Jde tady hlavně o silnice 1.tř, kde je ten provoz šílený. Také se lidem v těchto obcích stále slibuje,připravuje a výsledek je 0.

Úterý, 1. listopadu 2016, 14:53Odpovědět

Miroslav Novotný

Za prvé ta silnice tam vede několik desítek let a všude se zvýšil provoz, za druhé nikdo je tam nenutí žít a za třetí tímto ničeho nikdo nedosáhne.. Takhle šikanovat řidiče můžou v každé vesnici, kde vede silnice.. A celé Budejce by mohli vyjít do ulic a blokovat provoz, protože pod jejíma okny vede rušná silnice! Navíc pokud v Dasnym je tak hrozně, tak nechápu novostavby.. Prostě tohle za mě byla nepovedena akce, která nadělala problémy jiným a to prosím zbytečně..

Úterý, 1. listopadu 2016, 13:33Odpovědět

Jiří Šimák

Přesně tak sobečtí spoluobčané...zkuste si tam žít..oni tam tu silnici trpět musí. Tak se nedivte, že jediná cesta jak na ten šílenej provoz upozornit je tento. Oni si vzali rukojmí na pár hodin a už je oheň na střeše..to že oni jsou rukojmími celý zbytek roku nikoho nezajímá...asi tak.

Úterý, 1. listopadu 2016, 13:18Odpovědět

Miroslav Novotný

Trošku nešťastné řešení ne??? Vzít jako rukojmí řidiče, co za to nemohou.. Aspoň že jsem tudy ve středu nejel.. Jak když rakusaci s hnojakama blokovali Dolní Dvořiště.. za mě TOHLE NE!

Čtvrtek, 27. října 2016, 21:12Odpovědět

Karel Turek

"Prostě dálnice v obci." Ale kdepak, jakápak dálnice, ta bude až v Českých Budějovicích - 4 pruhy, to bude teprve provoz až se napojí od Rakouska až k Praze. Obchvat? To se ještě načekáte. Tady nejste v Rakousku, kde obchvat či tunel chrání od dopravního provozu kdejakou vesnici. Tady jste v banánové republice.

Čtvrtek, 27. října 2016, 15:10Odpovědět

VIDEO: Blokovali silnici kvůli obchvatu. Na něj si ale Dasný ještě dlouho počká  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.