Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Vltavě startuje plavební sezona. Příští rok bude Vltava splavná až k Orlíku

Dvacetimístná loď a speciální mobilní aplikace jsou hlavními novinkami letošní plavební sezony na Vltavě. Ta začíná 7. května festivalem Vltava Open v Týně nad Vltavou. Současně budou pokračovat práce na splavnění Vltavy. Už v příštím roce by se turisté měli dostat bez přerušení z Českých Budějovic až k Orlíku.

Vyhlídkové plavby po Vltavě jsou již několik let velkým lákadlem pro české i zahraniční turisty. Loni tři lodě přepravily přibližně jedenáct tisíc turistů. Nově přepravní kapacitu na úseku mezi Lannovou loděnicí a Hlubokou nad Vltavou posílí nová dvacetimístná loď. „Aktuálně finišuje její výroba. Oficiálně bychom ji chtěli představit koncem května. Dosud jsme provozovali malé lodě a mezi turisty byla poptávky i po větších,“ popsala Jitka Holoubková, předsedkyně občanského spolku České Budějovice Vojtěcha Adalberta Lanny a dodává, že nová loď bude vyplouvat z Lannovy loděnice do Purkarce. V červnu budou plavby pouze v sobotu a o prázdninách se pak rozšíří od pátka do neděle.

Další zajímavou novinkou je unikátní mobilní aplikace Vltava Resort. Návštěvníci v ní najdou například tipy na okolní výlety nebo plavebního průvodce „Výhodou aplikace je, že všechny turistické informace jsou na jednom místě. V aplikaci je také slevová karta, díky které mohou návštěvníci získat například vstupenky do kulturních památek za zvýhodněnou cenu,“ představila novinku Lucie Fialová, ředitelka IN REGIO.

Novinky vítají i provozovatelé turistických cílů podél Vltavy. „Turisté při plavbě z Českých Budějovic mají hned několik zastávek nedaleko elektrárny. Příkladem je třeba přístaviště v Purkarci nebo konečná zastávka na vodním díle Hněvkovice. Lidé, kteří s sebou budou mít kola, tak se velmi snadno můžou přijet podívat do našeho infocentra,“ poznamenal Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Spokojeni jsou i provozovatelé hausbótů. Po Vltavě plují aktuálně dvě obytné lodě s plánovaným rozšířením flotily od sezony 2017. „Rezervace byly velmi rychlé. Pro letošní rok už máme posledních pár volných termínů,“ uvedl Radek Šíma z charterové agentury LODĚ-HLUBOKÁ.

Letošní plavební sezona bude poslední, kdy ještě nelze plout po Vltavě bez přerušení. Posledním nesplavněným úsekem je úsek mezi přehradou Hněvkovice a Týnem nad Vltavou, jehož splavnění bude dokončeno před plavební sezonou 2017. Poté bude možné bez přerušení plout z Českých Budějovic až k Orlíku, tedy téměř sto kilometrů. „Splavnění horního úseku řeky Vltavy přineslo nejen vybudování řady zajímavých staveb plavební infrastruktury, jako jsou přístavy, přístaviště a plavební komory ale zároveň se splavňováním došlo v některých úsecích k posílení protipovodňové ochrany obcí a měst,“ přiblížil Martin Kaiser, vedoucí provozního střediska České Budějovice, státního podniku Povodí Vltavy.

S dokončováním splavňovacích prací zintenzivňují v posledních letech aktivity na podporu turistického ruchu. „Připravujeme projekty, které mají do regionu přitáhnout turisty, přičemž středobodem je řeka Vltava. Ta neskýtá jen příležitosti spojené se samotnou plavbou, jako jsou turistické plavby, půjčovny lodí a hausbótů nebo služby spojené se zázemím v přístavištích, ale jsou na ni napojeny další turistické cíle, zážitkové aktivity, kulturní a sportovní dění, gastronomie, ubytování a další služby,“ doplnila Fialová.

Letošní plavební sezonu zahájí festival Vltava Open, který proběhne 7. května v Týně nad Vltavou. Už na něj mohou návštěvníci z Českých Budějovic nebo Hluboké nad Vltavou připlout na lodi. Součástí programu budou kulturní vystoupení, exkurze po plavebních komorách v Českém Vrbném a na hrázi Hněvkovické přehrady. Festival Vltava Open proběhne v rámci Oranžového roku, prostřednictvím kterého společnost ČEZ dlouhodobě podporuje zajímavé akce ve svém okolí. 

Program festivalu Vltava Open
  • 8:00 - 18:00 Lodní doprava z Českých Budějovic přes Hlubokou, Purkarec na Hněvkovice, start cyklovýpravy s Cyklospecialitami České Budějovice, cestu si návštěvníci můžou ozvláštnit geokvízem
  • 19:30, 23:00 Večerní zpáteční doprava - cyklobus na Hlubokou a do Českých Budějovic
  • 13:00 Slavnostní zahájení festivalu a odemčení řeky v Týně nad Vltavou
  • 13:00 - 18:00 Doprovodný program: lodní doprava po Týně nad Vltavou, kapela The Turkey Buzzards, pop up kavárna, face painting, půjčování loděk, chillout zóna, předváděcí akce vltavotýnského hasičského sboru, kulinářská show Petra Stupky, dětská dílnička a výroba vodních lampionů, hra se skauty Pirátská cesta za pokladem, promítání filmů, soutěž s Cyklospecialitami České Budějovice ve skládání kol Brompton a více
  • 18:00 Kapela The Dark Blue Elephants
  • 19:15 Kapela Pub Animals
  • 20:30 Kapela Circus Problem
  • 21:30 Vypouštění vodních lampionů na řeku
  • 21:50 Kapela Mustang Bluesride
  • 23:00 Afterparty v Art Caffe bar

Tisková zpráva

Štítky Vltava, České Budějovice, Vodní nádrž Orlík, festival, Týn nad Vltavou, hudební skupina, Hluboká nad Vltavou, Purkarec, Hněvkovice, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vltavě startuje plavební sezona. Příští rok bude Vltava splavná až k Orlíku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.