Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

D4 má nové značky, kvůli změně rychlostních silnic na dálnice

Pracovníci specializované firmy dnes vyměnili některé prvky dopravního značení na velkoplošných informačních tabulích nedaleko křižovatky Nová Hospoda u Písku, která leží na dálnici D4 spojující Prahu a Strakonice. Změny na jihočeských silnicích navazují na novoroční výměnu značek, kdy stát zrušil kategorii rychlostních silnic a „papírově“ z nich vznikly dálnice. Konkrétně v Nové Hospodě bylo od začátku roku vyměněno 16 dopravních značek, stálo to zhruba 80 tisíc korun.

Nové jsou i informativní značky na hraničních přechodech při vjezdech do republiky. „Jedná se o hraniční přechody Strážný, Halámky a Dolní Dvořiště,“ uvedl Zdeněk Harant ze společnosti Reno Šumava, která značky měnila. „Nové dopravní značení se objeví také v úseku silnice z Písku na Novou Hospodu a z Českých Budějovic do Lišova,“ uvedl Harant. Vše podle něj souvisí právě se změnami, kdy stát z těchto komunikací udělal dálnice. Staré značky končí ve sběru. Výměna dopravního značení v celém Jihočeském kraji vyjde na 400 tisíc korun.

Změna se v celostátním měřítku týkala 450 kilometrů. Dopravní značení bylo nutné vyměnit k 1. 1. 2016, modré značky označující rychlostní silnice vystřídaly zelené čtvercové značky dálnice. „Tyto změny jsme udělali. Nyní výměna pokračuje,“ uvedl Harant. Reorganizace si v celé republice vyžádala výměnu asi 500 dopravních značek.

Plánované zvýšení povolené rychlosti se týkalo pouze vhodných úseků silnic první třídy, které jsou čtyřproudé s jízdními směry oddělenými svodidly. O zvýšení rychlosti na konkrétních úsecích však definitivně nerozhodlo ministerstvo dopravy, ale příslušný krajský úřad.

Zdroj ČTK

Štítky dálnice, dopravní značka, rychlostní silnice, Nová Hospoda, Písek, Praha, Strakonice, Dálnice D4, Reno Šumava a.s., Strážný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

D4 má nové značky, kvůli změně rychlostních silnic na dálnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.