Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ředitelství silnic a dálnice obdrželo nabídky na stavbu D3 mezi Ševětínem a Borkem

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo nabídky na výstavbu úseku dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem na Českobudějovicku. Do soutěže se přihlásilo deset subjektů. Stavba asi deset kilometrů dlouhého úseku by mohla začít na jaře 2016.

Začátek termínu stavby však mohou pozdržet i průtahy kolem posudku vlivu na životní prostředí (EIA), jenž podle úpravy zákona v souladu s evropskými směrnicemi přestal platit. Odhadovaná cena stavby úseku je 1,4 miliardy korun.

Nabídky, které ŘSD obdrželo, se pohybují v rozmezí od 933 milionů do 1,1 miliardy korun, což by cenu stavby značně snížilo. „Hodnotící komise, kterou jmenuje vláda ČR, nyní nabídky zhodnotí a vydá doporučující stanovisko,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola však uvedl, že vzhledem k novele zákona ohledně EIA, může začít stavba úseku D3 mnohem později než na jaře. „Na jednu stranu jásám, že se podařilo s dálnicí zase o něco postoupit, ale na druhou stranu vidím i tento problém,“ řekl Zimola.

Posudek EIA na úseky D3 v Jihočeském kraji přitom byl v minulosti vytvořeny. Podle nového zákona, který odpovídá evropským směrnicím, by však neměly platit. „Budeme apelovat na to, aby se sešli minstři dopravy a životního prostředí a celou záležitost řešili. Také bychom měli v Bruselu docílit toho, abychom dostali výjimku jako Slovensko a mohli tyto stavby dokončit s původním posudkem vlivu na životní prostředí,“ uvedl Zimola. Dodal, že příprava a zhotovení nové EIA by mohlo stavbu dálnice D3 zpozdit o měsíce až roky.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O potřebě této komunikace se mluví téměř tři desítky let. Zatím je v provozu pouze 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku. Ministr dopravy Dan Ťok v září uvedl, že zprůjezdnění celé D3 je naplánované do roku 2025. Na podzim začala výstavba úseku mezi Ševětínem a Bošilcem, letos v březnu zahájily práce na úseku Borek - Úsilné a Bošilec - Veselí nad Lužnicí.

Zdroj ČTK

Štítky Ředitelství silnic a dálnic, Ševětín, Borek, dálnice, EIA, Jiří Zimola, životní prostředí, okres České Budějovice, Česko, Dan Ťok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelství silnic a dálnice obdrželo nabídky na stavbu D3 mezi Ševětínem a Borkem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.