Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přechod u školky v Hluboké nad Vltavou konečně svítí

Přechod pro chodce přes Pražskou ulici v Hluboké nad Vltavou získal nové osvětlení za 103 500 korun. Frekventované místo v zástavbě rodinných domů a těsné blízkosti mateřské školy se díky světlům stalo přehlednějším a bezpečnějším pro všechny chodce včetně malých dětí, kteří přes něj denně přechází. Pod dohledem odborníků z BESIP podpořila jihočeskou Hlubokou v realizaci projektu Nadace ČEZ.

Přechod přes Pražskou ulici je navíc situován v těsné blízkosti autobusové zastávky a hlubocké mateřské školy. „Denně přes přechod přejdou desítky chodců. Pravidelně jej užívají obyvatelé z okolí a hlavně rodiče s malými dětmi, které navštěvují blízkou školku. Přítomnost dětí a často spěchajících cestujících vyžaduje opatrnost řidičů, které nahrává pouze dokonale přehledná dopravní situace,“ říká starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Komplikovanému místu v ulici Pražská však dosud chybělo kvalitní osvětlení, a zejména za tmy a snížené viditelnosti se proto stávalo nebezpečným pro všechny pěší i řidiče.

Zastupitelé Hluboké se tedy rozhodli kritickou zebru osvětlit. V tom jim částkou 103 500 korun pomohla Nadace ČEZ. Ta pod dohledem odborníků z řad krajských zástupců BESIP osvětluje nebezpečné přechody od roku 2013. Dopravně nebezpečných míst je však stále dost, proto v instalaci bezpečnostních prvků pokračuje i letos. „Kritické přechody často bývají v blízkosti školek a škol a nebezpečné jsou tak zejména pro malé děti, podobně jako zde v Hluboké. Situace si v takovém případě žádá opravdu maximální obezřetnost a důraz na prevenci, k čemuž kvalitní osvětlení nepochybně patří,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Další fakta
  • Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Čtrnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod, při nichž zemřelo 13 chodců.
  • Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).
  • Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %.
  • Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.
  • Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Štítky Hluboká nad Vltavou, osvětlení, ČEZ, BESIP, Tomáš Jirsa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přechod u školky v Hluboké nad Vltavou konečně svítí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.