Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do jižních Čech míří díky letišti v Plané u Českých Budějovic více turistů

Stále se zvyšuje počet lidí, kteří využívají toho, že mohou na jih Čech přilétnout. Letos dispečeři Letiště České Budějovice zatím odbavili 250 zahraničních letů, což je o pětinu více než ve sledovaném období loňského roku, řekl ve čtvrtek ředitel letiště Ladislav Ondřich.

„Letiště je držitelem licence pro neveřejný mezinárodní provoz, která umožňuje přijímat a odbavovat středně velká letadla. Nynější vybavení radiotechnickými prostředky je dostačující jen pro lety za viditelnosti ve dne,“ uvedl Ondřich. Nejčastěji podle něho přilétají ultralehká či malá sportovní letadla, jejichž pasažéři se zdrží na jihu Čech jeden den. „Množí se také případy, kdy manželský pár přilétne například z Anglie, zajistí letadlo a několik dní cestuje po regionu a s podobným úmyslem pak odlétá do Polska nebo Maďarska. Takováto turistika je mezi movitými Evropany, zvláště středního věku, velmi populární,“ doplnil Ladislav Ondřich.

Nejčastějšími zahraničními klienty českobudějovického letiště jsou tradičně Němci, Rakušané, Slováci, ale i Maďaři a Švýcaři. Řada Jihočechů naopak využívá letiště k výletům do zahraničí, zejména za koupáním k moři. „Bulharsko, Rumunsko, a zvláště pak Chorvatsko, to bývají časté cíle privátních sportovních letadel na konci pracovního týdne,“ řekla tisková mluvčí Letiště České Budějovice Martina Vodičková.

Podle ředitelky Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Pavly Konopové je letecké spojení regionu s celým světem velmi významné pro růst cestovního ruchu. „V mezinárodním spojení hraje letecká doprava jasný prim v cestovním ruchu. A v ČR se zvyšuje i počet vnitrostátních pohybů letadly. Věřím, že díky důkladné rekonstrukci a modernizaci areálu, s jejímž zahájením se počítá na začátku příštího roku, se Letiště České Budějovice stane standardním, přiměřeně velkým regionálním leteckým přístavem,“ uvedla Pavla Konopová. Podle ní pak lze předpokládat i několikanásobný přírůstek hostů regionu, zejména ze zahraničí.

„Za první pololetí letošního roku přenocovalo v Jihočeském kraji 342 319 hostů, z nichž 126 656 přijelo ze zahraniční. Oproti stejnému období roku 2010 se jejich celkový počet zvýšil o téměř osm procent, u zahraničních hostů pak dokonce o 10,3 procenta. V celkovém počtu hostů se Jihočeský kraj v meziregionálním srovnání zařadil na třetí místo za kraje Jihomoravský a Královéhradecký. V čele tabulky je již tradičně Praha. Nepředpokládáme, že bychom díky letišti předčili návštěvnost Prahy, ale myslím, že v návštěvnosti můžeme překonat například Královéhradecký kraj, kde mezinárodní letiště s takovým rozvojem nemají,“ sdělila ředitelka JCCR.

Plně budou moci turisté i Jihočeši Letiště České Budějovice využívat poté, co projde důkladnou modernizací, která zahrnuje výstavbu terminálu na zelené louce, rozšíření o stojánky pro letadla, úpravu vzletové a přistávací dráhy a výstavbu technického zázemí pro hasičský záchranný letištní sbor, hlavní vrátnici a bezpečnostní centrum. Součástí této investice je také radionavigační a světelný systém, včetně technologického vybavení řídící věže. Areál poté bude denně schopen odbavit deset středně velkých letadel typu Airbus 320 nebo Boeing 737.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky letiště, Jihočeský kraj, České Budějovice, Česko, Planá, Letiště České Budějovice, cestovní ruch, Praha, Anglie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jižních Čech míří díky letišti v Plané u Českých Budějovic více turistů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.