Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Církev zavřela největší českobudějovický kostel kvůli opravám

Už druhý kostel v Českých Budějovicích kvůli opravám uzavřela římskokatolická církev. Jak uvedl generální vikář Adolf Pintíř, po katedrále sv. Mikuláše je to kostel sv. Jana Nepomuckého na Lineckém předměstí.

 

Tento kostel, výjimečný tím, že byl začátkem 19. století postavený za pouhý rok a půl, je největší v Českých Budějovicích co do počtu věřících, kteří se do něj vejdou. Disponuje rovněž nejvyšší kostelní věží, dosahující téměř 50 metrové výšky.

“Kostel už vloni prošel částečnou rekonstrukcí fasády věže, nyní přišla na řadu obnova pláště zbytku kostela, střechy, nová elektroinstalace a elektronický zabezpečovací systém. Teď bude chrám od 11. července do konce srpna uzavřen z důvodu rekonstrukce v interiéru,“ prozradil generální vikář.

Oprava, na kterou město České Budějovice ze svého rozpočtu přispívá půl milionem korun a spolufinancuje ji Evropská unie prostřednictvím regionálního operačního programu Jihozápad, vyjde na několik milionů korun. “Cílem rekonstrukce je zvelebení prostor kostela a jeho okolí, aby v budoucnu mohl být využíván nejen pro bohoslužby, ale i jako místo konání přednášek, koncertů a dalších společenských akcí,“ uvedl primátor města Juraj Thoma (OPB).

Českobudějovické biskupství vyzývá rovněž lidi, aby v rámci svých možností přispěli na opravu kostela, který je zajímavý i tím, že ve Švýcarsku má svého dvojníka. Jediným rozdílem je, že český nemá a nikdy neměl věžní hodiny.

Kostel sv. Jana Nepomuckého byl postaven v letech 1914 až 1915 a je cenným příkladem pseudoslohové sakrální architektury ve městě. Součástí hlavního oltáře je barokní obraz světce od známého malíře Franze Antona Maulbertsche, jehož díla se nalézají zejména na Moravě. Technickou zajímavostí je použití teplovzdušného podlahového vytápění, které se ale z důvodu finanční náročnosti v podstatě nevyužívá.

Na jihu Čech se církev pustila ještě do oprav dalších dvou významných kostelů. Prvním je hlavní budějovická katedrála sv. Mikuláše, dalším pak kostel Povýšení sv. Kříže ve Veselí nad Lužnicí.

autor : René Kekely, Mediafax

foto  :  Jakub Matoušek

Štítky kostel, oprava, Jan Nepomucký, České Budějovice, Adolf Pintíř, rekonstrukce, Evropská unie, Franz Anton Maulbertsch, Juraj Thoma, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Církev zavřela největší českobudějovický kostel kvůli opravám  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.