Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Českobudějovický soud uložil policistům za prodej kradených věcí podmíněné tresty

Českobudějovický okresní soud uložil ve čtvrtek odpoledne dvěma policistům, Martinu Zdeňkovi a Josefu Homerovi, za prodej kradených věcí podmíněné tresty. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Výše trestu je osm a 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Oba policisté také nesmí po dobu tří let vykonávat své povolání. Státní zástupce i obžalovaní si ponechali lhůtu na odvolání, rozsudek není pravomocný.

Podle soudkyně okresního soudu Ireny Tiché vnikli policisté do byty narkomanů, odkud kradené věci vzali, bez povolení. Obžalovaní se hájili tím, že uvnitř hledali varnu pervitinu a skutečně ji našli, podle soudkyně však takový argument nemůže obstát. Policisté se také hájili tím, že zboží kupovali po bazarech a dále jej prodávali, ani takový argument podle soudu ale neobstojí.

"Vzhledem k rozdílu nákupní levné ceny a skutečné hodnoty předmětů museli vědět, že zboží pochází z trestné činnosti, měli tedy vše oznámit a ne zboží se ziskem prodávat," uvedla Tichá v odůvodnění rozsudku.

Trest tříletého zákazu výkonu práce u policie je podle soudkyně přísný, ale své nezákonné činnosti se policisté dopouštěli právě ve spojitosti se službou u policie.

Dvojice policistů nabízela například kradené nářadí a techniku ze sochařského ateliéru nebo zabavené věci z bytu narkomanů. Pachatele pomohl vypátrat devětatřicetiletý českobudějovický sochař Petr Schel. Své zboží objevil v nabídce na internetu, dal si s obchodníky schůzku a vše oznámil policii. Při schůzce jednoho z pachatelů zadržela policejní zásahová jednotka.

"Pachatelé také nabízeli v roce 2009 kradené věci zabavené v bytu narkomanů. Předměty vůbec nezaprotokolovali," řekl státní zástupce Tibitanzl.

Třicetiletý praporčík Martin Zdeněk a sedmadvacetiletý nadpraporčík Josef Homer čelili obžalobě z krádeže, porušování domovní svobody a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Oba byli i po dobu trvání soudu stále ve službě.

"Divím se tomu, ale je to věcí policie," řekl státní zástupce Roman Tibitanzl.

autor: Dobrin Stojcev

Štítky policie, Irena Tichá, státní zástupce, podmíněné odsouzení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický soud uložil policistům za prodej kradených věcí podmíněné tresty  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.