Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Českobudějovický soud potvrdil neplatnost výpovědi bývalé mluvčí AJG

Neplatnost výpovědi bývalé mluvčí Alšovy Jihočeské galerie (AJG) Ivany Johnové potvrdil v tomto týdnu Krajský soud v Českých Budějovicích. To sdělila soudkyně Iveta Jiříková.

Spor mezi Johnovou a AJG trval skoro dva roky. Šlo o to, že bývalé vedení galerie, konkrétně ředitel Lubomír Bednář, který letos na jaře kvůli nejasnostem ve společnosti rezignoval, propustil mluvčí a produkční Ivanu Johnovou údajně pro nadbytečnost. Ovšem zanedlouho přijal na její místo jiného člověka. Během procesu pak nutil, aby vypovídali tak, jak on si přeje a údajně se snažil zfalšovat i důkazy. “Například herce Jakuba Doubravu nabádal k podvodnému podpisu smluv a podobně. Vše bylo vykonstruované,“ uvedla žalující strana, tedy Johnová.

Ta dostala výpověď údajně za to, že kritizovala vedení Jihočeského kraje za zrušení výstavy jednoho z umělců proto, aby v prostorech AJG mohla spolupořádat večírek jedna jihočeské firma.

Výpověď jako neplatnou zažalovala propuštěná mluvčí a produkční. Okresní soud konstatoval, že výpověď je neplatná, ale galerie se proti verdiktu odvolala, tak se kauzou zabýval Krajský soud v Českých Budějovicích. “Museli jsme zjistit také to, jestli rozhodnutí zaměstnavatele nesledovalo od počátku kauzy jiný cíl a zda ve skutečnosti to organizační opatření jen nepředstíral. Odvolací soud je toho názoru, že to opatření směřovalo opravdu k jinému cíli, proto jsme verdikt prvoinstančního soudu potvrdili,“ uvedla soudkyně Iveta Jiříková.

Johnová by teď měla dostat 600 tisíc korun jako odškodné, respektive doplacení mzdy od data, kdy ji byla dána výpověď. Se soudními poplatky a dalšími náklady přijde Alšovu Jihočeskou galerii spor na více než milion korun.

“Jsem ráda, že to takto dopadlo, nicméně pan bývalý ředitel Bednář je na tom nejlépe. Jihočeský kraj, který je zřizovatelem AJG, se o něj dobře postaral a dal mu trafiku,“ komentovala rozsudek Ivana Johnová s tím, že exředitel je jedním z vedoucích pracovníků na ekonomickém odboru krajského úřadu.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky výpověď, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, České Budějovice, Jihočeský kraj, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický soud potvrdil neplatnost výpovědi bývalé mluvčí AJG  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.