Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zájem o husy roste, v Byňově zvětšují chovné hejno

Do zlatova vypečená husa nesmí chybět na slavnostním jídelníčku blížících se Svatomartinských hodů. V těchto dnech je expedují do vybraných restaurací i jediní šlechtitelé hus v České republice z Byňova v Novohradských horách. Zároveň také vybírají nejlepší kusy do chovného hejna.

Kvůli zvýšenému zájmu ho musí zvětšit o tisíc kusů. Na stavbu nových chovných hal ale nemají peníze. „Letošní nestandardní průběh počasí s dlouhou zimou měl vliv na snůšku vajec, která byla slabší než obvykle. Podařilo se ale vylíhnout 48 tisíc housat, 43 tisíc z nich hned mířilo k chovatelům v Česku, Rakousku i v Německu. Nejlepší husy a housery jsme doplnili do chovného hejna, které teď čítá zhruba pět tisíc hus a tisíc houserů, a zbytek zbyl na výkrm na svatého Martina a na Vánoce,“ řekla vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.

Kvalitu hus z Byňova si pochvaluje i šéfkuchař vyhlášených českobudějovických Masných krámů Luděk Hauser. Svatomartinské hody tam budou od 8. do 12. listopadu. „Na jídelním lístku budou třeba husí játra v sádle, husí paštika a také čtvrtka husy na jablkách a červeném víně s mixem knedlíků a zelí. Husy mají hmotnost kolem pěti kil, takže ta čtvrtka je pořádná porce, když se dá na talíř,“ uvedl šéfkuchař.

Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají vysokou kvalitu masa i peří. Léto prožijí u rybníků v Novohradských horách. Kejhání šestisethlavých hejn se nese do širokého okolí. „Dříve se líhlo i 120 tisíc housat a hejna bývala tisícová. Na chov nás bylo třicet, teď deset,“ konstatovala Hrvolová.

Na šlechtění dostává rybářství ročně více než dvoumilionovou dotaci, náklady ale nepokryje. Aby jediný šlechtitelský chov hus v České republice nebyl zrušen, dotuje ho rybářství z chovu ryb. Chov hus si vydělá na energie, krmiva a mzdy.

Na investice do líhní a odchoven housat nejsou peníze, postaveny byly před 40 lety. Za posledních sedm let rybářství do chovu hus investovalo zhruba sedm milionů korun. Opraveny byly haly u rybníků a všechny odchovné plochy byly oploceny, aby se minimalizovaly ztráty, které společnosti působí lišky a zloději.

Zdroj: ČTK
Foto: www.rybarstvinovehrady.cz

Štítky svatomartinská husa, husy, Byňov, Novohradské hory, Svatomartinské hody, husa, Česko, Německo, Rakousko, Rybářství Nové Hrady, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o husy roste, v Byňově zvětšují chovné hejno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.