Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstavba IGY 2 by měla začít letos v červenci

Ačkoliv kupní síla v naší zemi klesá a průměrný Čech má k dispozici o 43 procent méně peněz, než průměrný Evropan, budějčtí radní spolu s investory mají pocit, že město nezbytně potřebuje IGY 2. Nový nákupní dům vyroste u Pražské třídy mezi ulicemi Pekárenskou a Fráni Šrámka.

Nákupní centrum vznikne na místě bývalé administrativní budovy Telefónica. Pražský investor projektu CPI Group odkoupil od telekomunikační společnosti i přilehlé pozemky.

IGY 2 nabídne zákazníkům dvě patra s luxusními obchody a 240 parkovacích míst. Investorská společnost plánuje na půdě stávajícího kulturního centra Bazilika vybudovat i multikino o devíti sálech za 200 milionů korun. Částečně multiplex zasáhne do fitness centra, které se kvůli sálům zmenší. Nejnavštěvovanější kino ve Čtyřech Dvorech momentálně disponuje osmi sály. Kromě konkurence CineStaru nabídne nové multikino i padesátku pracovních míst.

Nutno říci, že investor vlastní veškeré pozemky včetně budovy O2 - to vše je jeho majetkem, kde si v rámci území, definovaného územním plánem, může postavit, co mu územní plán dovolí a co je v souladu s plánovanou výstavbou. Podle společnosti CPI Group začne výstavba IGY 2 v červenci letošního roku.

Kino ale i rozrůstající se nákupní centrum přinese Budějcím další výhody. K průběhům dlouhých vyjednávání s investorem se pro Budějckou Drbnu vyjádřil náměstek primátora Miroslav Joch.

„Poprvé byla žádost projednávaná v Radě města (a celé toto rozhodnutí je v kompetenci všech jejích členů, čili jedenácti lidí). Společnost CPI tehdy nabízela za zřízení věcného břemene částku pět milionů korun pro město. To neprošlo nutnými šesti hlasy. Křičel jsem tehdy doslova jako tur, že pokud umožníme výstavbu nové budovy, tak musíme občanům mít co nabídnout,“ objasňuje průběh prvních jednání Joch.

„Až ve druhém kole jednání, kdy jsem deklaroval, že investor musí městu nabídnout něco významnějšího, než pět milionů, byla dohodnuta varianta osmi milionů na ulici Pražská a tři další miliony na přesahy do majetku města. To je o šest milionů více, než nabízelo CPI poprvé. To si myslím, že je maximum, kolik město mohlo získat. Pak už by to bylo na hraně s tvrdým vydíráním. Toto považuji za úspěch v jednání,“ doplňuje důrazně náměstek primátora.

Zároveň si myslí, že dvě multikina budou mít problém se v krajském městě uživit. Kupní síla občanů je podle něj nastavena nějakou hranicí a ta se nafouknout nedá. „Bude to o konkurenčním boji, o nabídce služeb a i cen jednotlivých provozovatelů. Není to dobře pro provozovatele, ale je to dobře pro občany. Budou si moci vybírat ze dvou nabízených služeb tu lepší,“ říká Miroslav Joch.

Na otázku, zdali mu tento projekt nepřipadá kontraproduktivní, odpověděl záporně. „Nový investor si toto musí uvědomovat a musí mít vše dobře spočítané, aby jeho investice přinesla to, že se mu vrátí a ještě bude profitovat,“ míní.

Již zaběhlé multikino CineStar bude muset na vzniklou situaci reagovat a přijít s novými službami, které diváky přilákají. Velice skepticky se k věci staví jeho ředitelka Svatava Kopečková.

„Plány na vybudování dalšího multikina jsem po dobu dvanácti let zaznamenala minimálně dvakrát a multikino je v Českých Budějovicích pořád pouze jedno, takže tomu uvěřím, až se opravdu začne reálně stavět,“ vyjádřila se k věci Kopečková.

Ohledně konkurenční strategie má jasno. „Naše společnost provozuje multikina i ve městech, kde je konkurence, takže taktiku máme vymyšlenou. Tato strategie je účinná a kvalitní, svědčí o tom i to, že naše kina v těchto městech (Plzeň, Olomouc, Liberec, Ostrava) mají stále více návštěvníků, než ta druhá,“ dodává Kopečková.

A co na budoucí nákupní centrum říkají místí obyvatelé? „Určitě budu ráda. Čím větší výběr, tím lépe pro nás. Jen ještě mít na ty nákupy dostatek peněz...“ povzdechla si místní obyvatelka, důchodkyně Marie Koulová.

Trochu odlišný názor zastává Budějčanda Jana Kosinová: „Myslím, že další obchody už budou zbytečné. Mělo by se investovat do tohoto místa, ale jinak. Třeba by se mi tu líbil odpočinkový park se hřištěm pro děti,“ svěřila se Budějcké Drbně.

Lidem v okolí záleží hlavně na tom, jak bude nový dům vypadat. Podle architekta Mirka Vodáka je první etapa IGY jeden z nejlepších projektů, které zde byly od revoluce realizovány. „Uvidíme, jak naváže druhá etapa se stejným architektem, ale jiným investorem. Obchodní domy do města samozřejmě patří, protože se tam, na rozdíl od periferie, dá dojít pěšky,“ míní Mirek Vodák.

„Negativem může být příliš velká konkurence místním drobným živnostníkům, což může vést k umrtvení centra města. Z pohledu veřejného prostoru je špatně, pokud jsou vstupy do obchodu pouze ze soukromé pasáže a nikoliv z ulice. Obecně by si Pražská třída zasloužila dostavět až k Mariánskému náměstí,“ dodává Vodák.

Vizualizace: CPI Group

Štítky IGY Centrum, IGY 2, investor CPI Group, nové obchodní centrum, výstavba, investor, Czech Property Investments, Fráňa Šrámek, obchod, obchodní centrum, Miroslav Joch, Cinestar, Telefónica, České Budějovice, Jana Osbornová-Kosinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Pokud byste se podívala na obrázek u článku, asi byste si všimla, že obě budovy mají být propojeny nad Pekárenskou ve výši jejich prvního patra. Takže tohle asi problémem nebude.

Neděle, 26. ledna 2014, 16:31Odpovědět

Věrunka Rajdunka

A JAK SE BUDE PŘECHÁZET? UŽ TED JE TO PROBLÉM !!!

Neděle, 26. ledna 2014, 15:58Odpovědět

Badaxe Kocour

Pokud investor a zároveň majitel pozemků věří, že se mu stavba vyplatí není důvod mu bránit. Město by ale mělo za peníze získané za "souhlas" vyřešit druhotné dopady takové stavby, což může být třeba to že lidé parkují v okolí, jak tu píše paní Veronika. Já osobně sice nejsem jist jestli nedostatek míst je způsoben IGY, přijde mi že když tam někdo jede zaparkuje uvnitř a mně se nikdy nestalo že bych tam nenašel místo, ale nebydlím nikde vedle, takže třeba tak někteří parkují. To multikino mi přijde jako trochu nouzové řešení, bude ve "staré" části, což jen potvrzuje že se tam prostě nepovedlo získat zájemce o prostory, takže když nikdo nechce kanceláře, bude tam multikino. Upřímně si myslím že o něj bude zájem, řada lidí asi pojede raději tam než na Máj, lidi z Máje samozřejmě sem asi jezdit moc nebudou, ale ti z "pravého břehu" to budou mít víc po ruce. Když se stavělo IGY místo "pekáren" dost jsem se bál, jak to dopadne, ale musím se přiznat, že na rozdíl od řady staveb kde architekt je spíš exhibicionista a stavba je pak hnus, se mi tohle docela líbí, do ulice to zapadá rozhodně líp než budova TKB (O2) nebo i hotel Gomel. Možná jsem staromilec, co ještě pamatuje starou výstavbu na místě družby, samoobsluhu s názvem Vzor (všichni mu říkali "kastrák" podle ruského gastronom), ale řada staveb prostě tu ulici rozhodně nezkrášlila - kupodivu Koldom tam docela sedl.

Pátek, 24. ledna 2014, 13:14Odpovědět

Výstavba IGY 2 by měla začít letos v červenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.