Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Voda z Římova se dostane až na sever Písecka

Severní část Písecka, tedy i celého Jihočeského kraje, se na jaře 2014 dočká kvalitní pitné vody z Vodárenské soustavy jižní Čechy, která zásobuje už 370 tisíc Jihočechů.

„Nejdříve se zde napojí obce Škvořetice a Lom a město Mirotice. Tím se vyřeší zdejší dlouholetý problém s množstvím a kvalitou pitné vody, který limituje běžný život i rozvoj obcí a území,“ říká Antonín Princ, ředitel Jihočeského vodárenského svazu (JVS), který je vlastníkem a provozovatelem soustavy a investorem stavby. Ta vyjde na zhruba 24 milionů korun. Polovinu sumy, tedy 11,8 milionů, uhradí Ministerstvo zemědělství ČR.

Stavba začala v závěru loňského roku a nyní je zhruba v polovině. Dokončena má být v dubnu letošního roku. Její klíčovou součástí je vybudování vodovodního řadu dlouhého osm kilometrů od vodojemu Sedlice do Mirotic. Díky dosavadní příznivé zimě pokračují terénní práce podle harmonogramu.

„Po všech zdánlivě až nekonečných peripetiích se sháněním finančních dotací se nám podařilo tuto investici dovést až do stavební fáze. Jsme na to opravdu pyšní. Pomohla nám dokonale připravená stavba, včetně dokončeného výběrového řízení na zhotovitele. A také zájem a spolupráce místního svazku obcí,“ říká Antonín Princ.

Mirotice, v nichž žije na 1200 obyvatel, jsou jednou z obcí regionu, které mají s vlastními vodními zdroji dlouhodobě problémy. Při každé povodni jsou několik dní bez vody, naposledy to bylo vloni v červnu plných 24 dní.

Starosti tím vodárenskému svazu ale nekončí. Dotace bude potřeba i pro II. etapu stavby, která by na vodárenskou soustavu napojila také Čimelice a Mirovice. K tomu je ale potřeba vybudovat nový řad dlouhý 12,5 kilometru a vodojem v Čimelicích celkem za zhruba 80 milionů korun.

„Tady nás opět čekají složitá jednání po úřadech, neboť podle našich pravidel musí být součástí financování těchto nenávratných investic do liniových staveb spoluúčast státu, kraje či evropských institucí,“ uvedl Antonín Princ.

Severní část Písecka je lokalitou, kde kvalitní pitná voda desetiletí chybí. Například v Čimelicích voda, čerpaná z místních zdrojů obsahuje zvýšené množství radonu a uranu. JVS přitom garantuje plynulou dodávku kvalitní vody bez omezení množství a její cenovou stabilitu. Ta je jedním z jeho hlavních cílů, neboť svaz vlastní samy obce. O připojení na jihočeskou vodárenskou soustavu přitom mají zájem i sousední obce ze středních Čech.

„Starostové obcí, potýkajících se dlouhodobě s nedostatkem a špatnou kvalitou vody, si uvědomují, že voda z římovské přehrady by jim přinesla cenovou i objemovou stabilitu. Zvláště, když udržet kvalitu pitné vody z vlastních lokálních zdrojů je stále dražší a problematičtější,“ uzavřel Antonín Princ.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Vodárenská soustava jižní Čechy, Jihočeský vodárenský svaz, pitná voda, vodovod, jižní Čechy, Jihočeský kraj, sever Písecka, Vodní dílo Římov, okres Písek, Antonín Princ, Mirotice, Čimelice, Ministerstvo zemědělství České republiky, Škvořetice, Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda z Římova se dostane až na sever Písecka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.