Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Valná hromada teplárny nepřijala žádné usnesení

Bez přijetí jakéhokoliv usnesení skončila pondělní valná hromada akciové společnosti Teplárna České Budějovice, svolaná na návrh minoritního akcionáře Forum Energy, s.r.o.

Ten usiloval o změny ve stanovách, složení představenstva a dozorčí rady, ve veřejném návrhu na odkoupení akcií a o schválení mezitímní účetní závěrky k 31. srpnu.

Všechny body byly podle schváleného programu projednány a hlavní akcionář, jímž je s 80 procenty akcií město České Budějovice, je při hlasování zamítl.

Forum Energy, vlastnící zhruba 15 procent akcií teplárny, například chtělo do stanov prosadit, aby se usnášeníschopnost valné hromady snížila ze současných 50 na pouhých pět procent podílu akcionářů na základním kapitálu. A také, aby se kvórum pro přijetí jakéhokoliv usnesení valné hromady zvýšilo z nadpoloviční většiny na 90 procent.

Podle představenstva teplárny šlo o účelové a jednostranné návrhy, zvýhodňující určitou skupinu minoritních akcionářů, které by rovněž ohrozily schopnost valné hromady efektivně přijímat rozhodnutí.

Podobný názor mělo i město České Budějovice a návrh tak nezískal dvoutřetinovou většinu potřebnou pro změnu stanov. Stejně jako návrh na odstranění takzvaného německého modelu řízení a snížení kompetence dozorčí rady na úkor valné hromady.

„Právě tyto změny, zavedené majoritním akcionářem v roce 2011 a spojené s rozdělením kompetencí orgánů společnosti, výrazně pomohly zvýšit efektivnost teplárny a jejího podnikání,“ uvedl její předseda představenstva Miroslav Houfek.

Forum Energy rovněž navrhlo, aby se dodatečně změnila cena akcií teplárny v souvislosti s již ukončeným veřejným odkupem akcií a snížením základního kapitálu. Ten schválila valná hromada teplárny 30. června za cenu 2873 Kč za akcii. Minoritní akcionář nyní požadoval její zvýšení na nejméně 3215 Kč. Ani tento návrh nezískal většinovou podporu a nebyl přijat.

Valná hromada tak po hodině jednání skončila, aniž by přijala nějaké usnesení.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Teplárna České Budějovice, valná hromada, usnesení, Forum Energy, akcie, Teplárna České Budějovice, a.s., České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valná hromada teplárny nepřijala žádné usnesení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.