Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Úpravna vody Plav si vyzkouší blackout

Úpravna vody Plav bude 10. a 11. března poprvé zcela závislá na vlastních náhradních zdrojích elektrické energie. Ty má od poloviny roku 2010, ale zatím je vždy používala jen ve zkušebním režimu. Nyní to bude poprvé naostro.

Stane se tak v souvislosti s výměnou litinového potrubí za ocelové na rezervním přivaděči surové vody z nouzového zdroje z Vidova na úpravnu, kdy se zemní práce dostanou pod elektrické vedení vysokého napětí. To proto bude na čas z bezpečnostních důvodů vypnuto. Tím se úpravna ocitne zcela bez dodávek elektřiny. Díky vlastním agregátům ale bude výroba pitné vody a její distribuce do sítě pokračovat bez přerušení.

„Před lety jsme vlastní energetické zdroje zřídili jako naši ‚pojistku‘, kdyby přišla živelná pohroma, nastal kolaps sítě či blackout, tedy nečekaný rozsáhlý výpadek elektřiny, který čas od času dokáže zaskočit i vyspělé země. Jde o cílené posílení bezpečnosti provozu této pro jižní Čechy klíčové úpravny vody, které nyní v premiéře naostro využijeme,“ říká Antonín Princ, ředitel Jihočeského vodárenského svazu. O výrobu „nouzové“ elektřiny se starají dva naftové agregáty - první, vysokonapěťový, má výkon 1,25 MW, druhý nízkonapěťový pak 0,56 MW. V provozu vydrží být 2,5 dne a až poté se musí zásobníky nafty opět doplnit.

„Zálohová větev musí být spolehlivá, a tato z Vidova na úpravnu nebyla, protože potrubí z roku 1976 o průměru 800 mm praskalo. Proto litinu nahrazuje v celé délce 1300 metrů ocel,“ uvedl František Rytíř, provozní náměstek JVS. Práce za zhruba 11 milionů začaly loni na podzim a skončí nyní v březnu.

Tisková zpráva
Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky úpravna vody Plav, náhradní zdroje energie, agregáty, blackout, výměna potrubí, Plav, elektřina, Antonín Princ, Jihočeský vodárenský svaz, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpravna vody Plav si vyzkouší blackout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.