Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Úpravna vody Plav je bezpečnější. Zbavila se chloru

Největší jihočeská továrna na pitnou vodu, Úpravna vody Plav, je už dva měsíce bezpečnější. Od ledna totiž přestala k dezinfekci pitné vody používat nebezpečný plynný chlor a nahradila ho chlornanem sodným. Ke změně došlo po 33 letech provozu, zahájeném v únoru 1982. Efekt ale zůstal stejný - zdravotní nezávadnost pitné vody a udržení její stálé kvality v podzemních sítích při dopravě k zákazníkům.

„Je to významná změna, která úpravnu vyřadila z havarijních plánů záchranných složek jako potenciální zdroj velké průmyslové havárie s ohrožením širokého okolí. Také práce našich zaměstnanců je bezpečnější. Na úpravně sice nikdy nedošlo k nějaké mimořádné události, ale i tak jsme si všichni oddechli, když jsme se tohoto nebezpečného plynu zbavili,“ říká František Rytíř, provozní náměstek Jihočeského vodárenského svazu (JVS), který úpravnu vody vlastní a provozuje. Spotřeba chloru se zde podle množství vyrobené vody pohybovala ročně od 10 do 30 tun.

Řešení si vyžádalo investici za 2,1 milionu korun, vynaložených hlavně k vybudování nových zásobníků a technologie dávkování chlornanu sodného. Ten zaručuje stejnou kvalitu vody jako dříve, ale je prakticky bez rizik, neboť obsahuje v průměru jen patnáct procent chloru. Jde v podstatně o koncentrovanější „Savo“, které se v domácnostech běžně používá. Rizika s ním spojená jsou proto minimální.

„Chlornan je ale dražší než plynný chlor,“ vysvětluje František Rytíř, proč plynu i přes možná rizika vodárny stále dávají přednost. Jak ale ukázala finanční analýza, kterou si JVS zpracoval, ve finále jsou náklady prakticky srovnatelné.

„Když se ale sečtou veškeré náklady spojené s dávkováním chloru, pronájmem sudů, pravidelným servisem zařízení, čidel, dýchacích přístrojů, chemických obleků, zdravotními prohlídkami a školením zaměstnanců, jsou kompletní náklady opravdu prakticky stejné. Ale prioritní byla bezpečnost. Žádná úspora možná rizika nevyváží. Proto jsme se plynného chloru při desinfekci rádi zbavili,“ uvádí náměstek ředitele.

Impulsem ke změně média se stalo cvičení profesionálních jednotek hasičů v listopadu 2012, které probíhalo v „ostrém“ režimu. „Byly to manévry v přetlakových chemických oblecích s dýchacími přístroji, plynovými maskami, nasazením detektorů úniku chloru a budováním speciálních prostoru. A i když bezpečnost rizikového provozu byla pro nás vždy klíčová, tohle byl moment, který nás definitivně přesvědčil, že je třeba se takových rizik navždy zbavit,“ dodává František Rytíř.

Napsal Zdeněk Zuntych
Tisková zpráva
Foto: Jednorožec, Wikimedia

Štítky chlor, pitná voda, Plav, rytíř, Jihočeský vodárenský svaz, hnutí Wikimedia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpravna vody Plav je bezpečnější. Zbavila se chloru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.