Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teplárna za stamiliony odsíří uhelné kotle

O víc než 80 procent postupně klesne od roku 2016 v jihočeské metropoli objem emisí oxidu siřičitého (SO2), které do ovzduší míří ze dvou uhelných kotlů K11 a K12 Teplárny České Budějovice. Oxidy dusíku (NOx) se sníží až o 60 procent.

Zaslouží se o to výstavba odsiřovacího a denitrifikačního zařízení, která představuje největší ekologickou investici v historii firmy. Projekt začal podpisem smlouvy o dílo 6. února a jeho generálním dodavatelem je akciová společnost Tenza Brno.

Zařízení bude stát 428 milionů korun, z nichž 30 procent pokryje dotace Státního fondu životního prostředí. Podmínkou jejího přidělení je, aby bylo dílo plně funkční ještě během roku 2015. S odstávkou obou kotlů se počítá už letos v letním období. Dobrou zprávou pro zákazníky je, že se tato odstávka nijak nedotkne vlastních dodávek tepelné energie.

„Jde o součást naší dlouhodobé péče o ekologii a životní prostředí. Tato investice přitom bude mít zásadní vliv na čistotu ovzduší ve městě a okolí,“ uvedl Miroslav Houfek, předseda představenstva Teplárny.

Tenza zakázku získala poté, co z veřejné soutěže nečekaně odstoupil její vítěz - Sdružení pro odsíření spalin, jehož členy byly Škoda Praha a Škoda Praha Invest. Řada tedy přišla na druhého v pořadí.

„Samozřejmě to pro nás představovalo nepříjemnou komplikaci, ale věříme, že konečné termíny předání díla nejsou ohroženy. Společnost Tenza je v oboru respektovaným dodavatelem,“ dodal Miroslav Houfek.

„Jsme rádi, že se můžeme podílet na realizaci projektu, který významně přispívá ke zlepšení kvality životního prostředí a využít tak naše dlouholeté zkušenosti v oblasti čištění spalin. Odsiřovací zařízení založené na obdobné technologii jsme dokončili v roce 2009 v Plzeňské energetice. V současnosti pracujeme na dalších dvou významných zakázkách odsiřování spalin v Elektrárně Opatovice a v Teplárně Karviná,“ uvedl Michal Hrubý, generální ředitel společnosti Tenza.

Moderní zařízení využije metodu mokré vápencové vypírky spalin, při níž vzniká takzvaný energosádrovec. Součástí investice je také míchací centrum energosádrovce a popílku, v němž se bude vyrábět granulát (konečný produkt odsíření) určený k technickým rekultivacím. Část ho Teplárna České Budějovice využije při rekultivaci svého odkaliště, zbytek produkce bude prodávat. Jde o velmi účinnou technologii odsíření, která je ve světě nejrozšířenější u aplikací, vyžadujících vysokou účinnost odsíření.

„Technologické zařízení odsíření je projektováno tak, aby umožnilo pokles objemu vypouštěného oxidu siřičitého na méně než 200 mg/Nm³. Současný limit je 1700 mg/Nm³. Hodnota koncentrace oxidu dusíku NOx bude maximálně 200 mg/Nm³ a sníží se dvakrát,“ uvedl Martin Žahourek, místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice. Ta v obou kotlích ročně k výrobě tepla a technologické páry spálí zhruba 300 tisíc tun hnědého uhlí.

Radikální ekologická opatření po českých teplárnách vyžaduje nová evropská legislativa, zejména směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU. Ty se postupně zařazují i do národní legislativy členských zemí.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Teplárna České Budějovice, odsíření, Tenza Brno, České Budějovice, investice, Státní fond životního prostředí, Brno, Evropský parlament, ČEZ, Elektrárna Opatovice nad Labem, Teplárna České Budějovice, a.s., ŠKODA PRAHA Invest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna za stamiliony odsíří uhelné kotle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.