Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Temelínští hasiči mají nový požární systém

Rychlejší reakce na případný požár a snížení počtu planých výjezdů si slibují temelínští hasiči od nového systému elektrické požární signalizace (EPS).

Modernizace, kterou ČEZ v Temelíně připravoval dva roky, vyšla energetiky na 134 milionů korun. Nyní ji budou půl roku testovat a do ostrého provozu přejde v polovině června.

Tři tisíce monitorovaných prvků, 12 tisíc požárních hlásičů a 110 ústředen. Taková je nová podoba modernizovaného systému elektrické požární signalizace v Jaderné elektrárně Temelín.

Monitorována jsou téměř všechna místa v areálu elektrárny. Mezi nejsledovanější patří strojovny obou bloků. Dohromady je zde umístěno 502 požárních čidel. Alespoň jeden signalizační požární prvek je v každé místnosti těchto budov.

„Ke všem místům uvnitř areálu se musíme dostat do čtyř minut. A čím přesnější je detekční požární systém, tím rychleji můžeme reagovat. V těchto případech pak záleží na každé vteřině,“ popisuje přínos nového systému systém Radek Vymazal, velitel temelínských hasičů.

Během modernizace museli technici například položit dvanáct kilometrů optických tras, obnovit hardwarové komponenty a komunikační terminály. Všechna pracoviště jsou koncipována tak, aby ve stresových situacích dávala maximální podporu obslužnému personálu.

Výsledkem je unikátní komunikační systém přesně odpovídající potřebám temelínské jaderné elektrárny. Dominantní prvkem hasičského velína je velkoplošná obrazovka s uhlopříčkou 3,5 metru. Na ní může operativní personál hasičů sledovat aktuální stav požární situace včetně správné funkčnosti jednotlivých prvků EPSky.

„Kvalitní detekční a signalizační systém je velmi důležitý, nicméně požární bezpečnost je i o souboru pravidel, konstrukci budov, vybavení hasičů a chování všech zaměstnanců. Ačkoliv od začátku provozu nedošlo k vážné požární události, rozhodně to není důvod něco podcenit,“ zdůrazňuje význam požární ochrany Bohdan Zronek, ředitel elektrárny Temelín.

Temelínští hasiči si od nového systému slibují také méně výjezdů k planým poplachům způsobených aktivací čidla elektrické požární signalizace. V loňském roce jich zaznamenali 67.

„Jedním z požadavků byla i přesnost a stabilita systému. Pokud se to naplní, tak to znamená další posílení akceschopnosti naší jednotky,“ doplnil Radek Vymazal.

Od roku 2007 hasiči v areálu elektrárny Temelín naostro zasahovali pouze třikrát. Před osmi lety vyjížděli k prasklé zářivce a ohořelé elektroinstalaci na jednom z pomocných systémů. Vloni je aktivoval rozžhavený hřebík, který během krácení dřevěných palet vlétl do sila s pilinami. Ani v jednom případě na plameny nenarazili.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, hasiči, požární systém, elektrárna, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelínští hasiči mají nový požární systém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.