Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Temelín začal zavážet palivo do druhého bloku

Zavážecí stroj je v těchto dnech jedním z nejsledovanějších zařízení v Jaderné elektrárně Temelín. Dnes totiž začalo zavážení paliva. Celkem bude do reaktoru druhého bloku umístěno 163 palivových souborů, ze kterých bude 37 čerstvých. Práce potrvají přibližně tři dny.

Asi půl hodiny trvá cesta jednoho palivového souboru z bazénu skladování použitého paliva do reaktoru. Zavážecí stroj ji musí absolvovat 163krát. Přesně tolik se v reaktoru nachází palivových souborů. Palivo přitom urazí vzdálenost od pěti do dvaceti metrů. Přesná vzdálenost se odvíjí od konkrétní skladovací pozice v bazénu a buňce v reaktoru.

To všechno se děje pod vodou, která bez problémů odstíní radioaktivní záření vycházející z použitého paliva. „Na reaktorovém sále se tak i během výměny paliva mohou bez problémů pohybovat desítky lidí, kteří provádějí řadu kontrolních činností. Radiační pozadí je zde srovnatelné například s hodnotami, které obdrží pasažéři dálkových letadel,“ uvedl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Zavážecí stroj pracovníci elektrárny ovládají dálkově ze speciální místnosti mimo reaktorový sál. Stroj má dvě tyče. Pracovní, do které se palivový soubor vtáhne, a televizní, pomocí které pak obsluha může veškeré manipulace s palivovými soubory pod vodou sledovat.

Vlastní výměna paliva se skládá z několika kroků. V prvních dnech odstávky se do bazénu skladování přiveze čerstvé palivo. Následně se tam vyveze i veškeré palivo z reaktoru. Následují podrobné kontroly.

„Pomocí speciálního zařízení kontrolujeme stav vybraných palivových souborů. Soubory, které byly v reaktoru provozovány čtyři roky, zůstanou v bazénu skladování, ostatní se vrací zpět do reaktoru. Na celkový počet 163 je pak doplní čerstvé palivo,“ popisuje průběh výměny paliva Daniel Ernst, vedoucí odboru reaktorová fyzika s tím, že palivo, ze kterého se vyrobí elektřina pro pětinu České republiky, se vejde do čtyř kontejnerů.

Palivo, které v reaktoru pracovalo čtyři roky, se zpět nevrací a zůstává v bazénu. Po několika letech se ve speciálním kontejneru převeze do skladu použitého paliva. Ten je v provozu od roku 2010 a od té doby už poskytl zázemí pro čtrnáct kontejnerů dohromady s 266 použitými palivovými soubory. Další dva přibudou během této odstávky. Tady mohou být umístěny až 60 let.

Odstávka bloku však není pouze o výměně paliva. Celkem harmonogram obsahuje 10 tisíc činností. Součástí je řada kontrol a revizí, které mají ověřit stav zařízení a připravit ho na následný desetiměsíční provoz.

Na realizaci odstávkových prací se podílí přibližně tisícovka pracovníků ČEZ a dodavatelských firem. Odstávkové práce na druhém bloku jsou plánovány do poloviny června, kdy by měl blok opět obnovit dodávku elektřiny do rozvodné sítě.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, odstávka druhého bloku, výměna paliva, druhý blok, reaktor, reaktorový sál, palivový soubor, radioaktivní záření, palivo, bazén, skladování, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín začal zavážet palivo do druhého bloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.