Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Temelín prochází po havárii ve Fukušimě zátěžovými testy

Od roku 2011 Jaderná elektrárna Temelín dokončila zhruba tři čtvrtiny opatření vyplývajících ze zátěžových testů po havárii v japonské Fukušimě. Aktuálně jich má hotovo asi třicet ze čtyřiceti, program se ale neustále aktualizuje. Opatření přijdou na několik set milionů korun.

„Původně plánovaný harmonogram modernizace, do které jde zhruba miliarda korun ročně, tyto investice neohrožují,“ potvrdil ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Vloni byl například uveden do provozu další nezávislý způsob doplňování vody do reaktoru a pořízeny satelitní telefony jako další nezávislý prostředek pro komunikaci.

Současně se pracuje na doplnění dalšího, již jedenáctého, způsobu elektrického napájení či na zvýšení kapacity zařízení na likvidaci vodíku v kontejnmentu.

„Nebýt Fukušimy, do bezpečnostních opatření bychom také určitě investovali. Jaderná elektrárna dlouhodobě pracuje na zlepšování své bezpečnosti, nezávisle na haváriích ve světě. Jaderný průmysl se vyvíjí a bezpečnostní požadavky se zpřísňují,“ řekl Štěpanovský.

Modernizace jaderného zařízení podle něj kvůli opatřením ze zátěžových testů nikde nevázne. „V loňském roce jsme završili asi tříletý projekt zvýšení výkonu skoro za čtyři miliardy korun. Poptávka po elektřině z Temelína je velmi významná a investovat do zvýšení výkonu se vyplatí,“ dodal.

Od spuštění elektrárny společnost ČEZ na modernizaci Temelína vynaložila zhruba devět miliard korun. Za dvanáct let technici realizovali téměř stovku důležitých vylepšení.

Analýzy v evropských jaderných elektrárnách po havárii ve Fukušimě byly zaměřené do tří oblastí: jedna byla technická, druhá organizační a třetí se zabývala riziky při extrémních přírodních podmínkách. Zátěžové testy, jež státy udělaly po neštěstí v japonské elektrárně, mají přinést jistotu, že evropská jaderná zařízení jsou připravená na nečekané události.

Testy posuzovaly, jak se elektrárny vypořádají s mrazy a vedry, zemětřesením, s povodní i s extrémními dešti. U všech devatenácti podzemních nádrží na naftu a olej pro dieselgenerátory tak třeba technici v Temelíně posílili odolnost vůči extrémním dešťům.

Vedle dokončení technických opatření teď podle Miloše Štěpanovského čeká zaměstnance Temelína trénink, aby personál v případě mimořádné situace pracoval i ve stresu bez chyby a dokázal novou techniku plně využít.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. S výkonem dvakrát 1056 MWe je největším zdrojem výroby elektřiny v zemi. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2013 vyrobila 15,065 miliard kWh elektrické energie.

Zdroj: ČTK

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, zátěžové testy, havárie v japonské Fukušimě, Temelín, havárie, Fukušima, jaderná elektrárna, elektrárna, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín prochází po havárii ve Fukušimě zátěžovými testy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.