Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Temelín odstaví druhý blok kvůli výměně paliva reaktoru

V pátek ve 21 hodin přestane druhý blok temelínské jaderné elektrárny vyrábět elektřinu a zahájí pravidelnou odstávku pro výměnu paliva v reaktoru. Ta začne v sobotu a je plánována na 51 dní.

Výrobu elektřiny druhý blok obnoví na začátku července. Během odstávky bude v reaktoru vyměněno 42 palivových souborů, tedy čtvrtina ze 163 souborů. Celkem 38 použitých palivových souborů bude uloženo do dvou kontejnerů CASTOR a převezeno do skladu použitého paliva v areálu elektrárny.

Tyto naplněné kontejnery tak ve skladu zaplní šestou a sedmou skladovací pozici z celkové kapacity skladu 152 kontejnerů (kapacita na 30 let provozu dvou bloků Temelína). První kontejner byl do skladu přivezen a uložen v roce 2010.

Po loňské záměně lineárních krokových pohonů (LKP) na prvním bloku, bude stejná modernizace provedena i na druhém bloku. Důvodem je ukončení projektové životnosti stávajících lineárních krokových pohonů. Nové pohony mají projektovou životnost 40 let. LKP zabezpečují pohyb a polohu regulačních orgánů (klastrů) na základě povelů z řídícího systému.

Polohou klastrů je určen výkon reaktoru. Při povelu na pád regulačních orgánů z ochranného systému nastává rychlé odstavení reaktoru. Klastry padají volným pádem do aktivní zóny reaktoru a během několika vteřin se zastaví štěpná reakce.

„Na pracovníky dodavatelů a elektrárny čeká hodně práce i na strojovně. Nejdůležitější bude výměna rotoru generátoru. Současný bude převezen do Plzně k provedení generální revize a místo něj se použije náhradní. Současně budou provedeny roční kontroly nízkotlakých dílů turbíny,“ řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Harmonogram odstávky druhého bloku zahrnuje celkem 10 tisíc činností a na jejich realizaci se bude podílet více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ. Na elektrárně Temelín již probíhají i přípravy druhé letošní odstávky pro výměnu paliva na prvním bloku. Ta podle časového harmonogramu začne 28. července a potrvá 50 dní.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky palivo, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, kontejner, CASTOR, ČEZ, Mediafax, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín odstaví druhý blok kvůli výměně paliva reaktoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.